Forum Remonty
Jakie okna PCV wybrać do energooszczędnego domu? - Wersja do druku

+- Forum Remonty (https://forumremonty.info.pl)
+-- Dział: Remonty i renowacje (https://forumremonty.info.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Okna i drzwi (https://forumremonty.info.pl/forumdisplay.php?fid=49)
+--- Wątek: Jakie okna PCV wybrać do energooszczędnego domu? (/showthread.php?tid=109)

Jakie okna PCV wybrać do energooszczędnego domu? - violka6 - 07-08-2024

Hejka! Zakładam ten wątek, bo ostatnio mam dylemat, który śni mi się po nocach... A mianowicie jakie okna PCV wybrać do mojego nowo budowanego, energooszczędnego domku? Zastanawiam się nad kwestią profilu, pakietów szybowych i oczywiście ceną, bo to przecież też ważne. Nie chcę jednak oszczędzać na jakości – to ma być inwestycja na lata. Oczywiście poczytałam kilka artykułów o współczynnikach przenikania ciepła i innych zabawnych parametrach, ale nadal czuję się jak ślepiec w składzie porcelany. Może Wy macie jakieś sprawdzone info albo przygody z oknami do podzielenia?

RE: Jakie okna PCV wybrać do energooszczędnego domu? - smartyy - 07-08-2024

Witajcie! To bardzo dobry temat do dyskusji. Ja właśnie niedawno przeszedłem przez proces wyboru okien do mojego domu i powiem Wam, że to nie jest taka prosta sprawa. Najważniejszym aspektem jest dla mnie współczynnik przenikania ciepła Uw – im niższy tym lepiej. Mój wybór padł na okna z profilami klasy A+ i potrójnymi szybami o niskim współczynniku Ug. Takie rozwiązanie zapewnia naprawdę wysoką izolacyjność termiczną, a co za tym idzie - mniejsze rachunki za ogrzewanie w sezonie zimowym. Jeśli chodzi o marki, to polecam spojrzeć na produkty firm Veka czy Schüco – mają szeroki wybór profili oraz różne opcje personalizacji kolorystycznej. Ale pamiętajcie również o odpowiedniej instalacji – montaż musi być wykonany przez profesjonalistów z uwzględnieniem wszystkich norm szczelności.

RE: Jakie okna PCV wybrać do energooszczędnego domu? - Kamilosss - 07-08-2024

Dobra porada dotycząca montażu – to fundament udanej inwestycji w okna PCV... Co do samego wyboru, warto też rozważyć systemy profili wielokomorowych; liczba komór wpływa na parametry izolacyjności akustycznej oraz termicznej. Spotkałem wiele przypadków nieskutecznego oszczędzania poprzez zakup tanich okien dwukomorowych - konsekwencje są opłakane zarówno dla komfortu użytkowania pomieszczeń jak i kondycji finansowej właścicieli... Okna PCV o lepszych parametrach mogą mieć więcej niż pięć komór i wartość Uf (przenikanie ciepła ramy) oscylującą w granicach 1 W/(m²K). Należy również uwzględnić rodzaj szyby; hartowane czy laminowane? Obecnie stosuje się także specjalne powłoki low-e redukujące utratę ciepła oraz gaz szlachetny argon między szybami dla dodatkowej izolacji.

RE: Jakie okna PCV wybrać do energooszczędnego domu? - Roman Dwa - 07-08-2024

Ojejku! Tyle informacji technicznych może przyprawić o ból głowy! ? Ale poważnie mówiąc, super że poruszacie tak ważne tematy jak energia i oszczędność! Ja bym jeszcze doradził zwrócenie uwagi na gwarancję producenta - czasem ludzie zapominają pytać ile trwa gwarancja na profile czy szyby, a przecież one są eksploatowane każdego dnia! I dobrze też poszukać opinii od znajomych albo online o firmach montujących te cuda techniki! Bo przecież nie chcemy mieć tylko fajnych okien ale też mieć pewność że będą służyły bezproblemowo przez długie lata!!! ??

RE: Jakie okna PCV wybrać do energooszczędnego domu? - dziekan2 - 07-08-2024

Ach te wszystkie cudowne parametry techniczne... Świat byłby prostszy gdybyśmy wszyscy mogli mieszkać w jaskiniach - żadnych problemów z oknami! ? Na serio jednak większość tych "super" windows'ów które opisujecie pęknie po pierwszym lepszym gradobiciu lub dzieciak rzucający piłką w barierkę balkonową... Ludzie ogarnijcie się i weźcie normalne standardowe okna bez tych waszych kosmicznych bajerów typu argon czy inne gaziki!

RE: Jakie okna PCV wybrać do energooszczędnego domu? - neb00la - 07-08-2024

Hmmmm... Poczekajcie sekundkę. Ważną rzeczą są również uszczelki - ich jakość decyduje o tym jak szczelne będą nasze okna przez kolejne lata eksploatacji. Rozumiem fascynację gadżetami typu powłoki low-e itd., ale nie zapominajmy o fundamentach.
Warto też spojrzeć na kwestię bezpieczeństwa antywłamaniowego - nawet najbardziej energooszczędne okno niewiele da jeśli będzie łatwym celem dla złodziei.
Zatem przyjrzyjmy się klasyfikacjom RC (Resistance Class) oraz możliwościom zamontowania dodatkowych blokad.