Forum Remonty
Jak skutecznie ocieplić strych i piwnicę? - Wersja do druku

+- Forum Remonty (https://forumremonty.info.pl)
+-- Dział: Remonty i renowacje (https://forumremonty.info.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Remonty piwnic i strychów (https://forumremonty.info.pl/forumdisplay.php?fid=60)
+--- Wątek: Jak skutecznie ocieplić strych i piwnicę? (/showthread.php?tid=117)

Jak skutecznie ocieplić strych i piwnicę? - czeskifilm - 07-16-2024

Zacząłem ostatnio myśleć nad tym jak skutecznie ocieplić strych i piwnicę w moim domu. Szukałem już różnych rozwiązań, ale coś czuję, że teoretyczne poradniki to jedno, a praktyka to drugie. Zależy mi na realnych efektach i nie chcę wydawać kasy na coś, co się potem nie sprawdzi. Wyczytałem o wełnie mineralnej i piankach poliuretanowych do izolacji termicznej – to chyba najpopularniejsze opcje? Macie może jakieś doświadczenia z tymi materiałami albo inny sprawdzony sposób na ocieplenie tych części domu?

RE: Jak skutecznie ocieplić strych i piwnicę? - 7freddy7 - 07-16-2024

czeskifilm napisał(a):Wyczytałem o wełnie mineralnej i piankach poliuretanowych do izolacji termicznej
To dobry punkt wyjścia, ale musisz pamiętać o kilku kluczowych aspektach przy wyborze materiału. Wełna mineralna jest świetna pod kątem przepuszczalności pary wodnej, czyli pozwala "oddychać" ścianom. Natomiast pianka poliuretanowa ma bardzo wysoką wartość izolacyjności cieplnej i szybkość montażu. Nie można jednak zapominać o wentylacji – szczególnie na strychu jest ona niezwykle ważna, aby uniknąć kondensacji wilgoci. A jeśli chodzi o piwnice, to ważne jest również zabezpieczenie przed wilgocią z gruntów.

RE: Jak skutecznie ocieplić strych i piwnicę? - konopielka - 07-16-2024

No słuchajcie, ja robiłam ocieplanie swojego strychu jakies 2 lata temu i poszłam w wełnę minerała bo moja buda stara i trza było czegoś ekologicznego użyć żeby ściany mogły oddychać normalnie. Pianki są spox ale jak masz starszy budynek to lepiej dmuchać na zimne hehe no i mniej chemii przeca też lepiej dla wszystkich no nie? Przy piwnicy trochę inaczej bo tam dół musisz bardziej dbać o tą wilgoć co od ziemi idzie więc dajcie jakiegoś dobrego hydroizolatora przed wełną a będzie git.

RE: Jak skutecznie ocieplić strych i piwnicę? - Modest - 07-16-2024

[quote=konopielka]Pianki są spox ale jak masz starszy budynek to lepiej dmuchać na zimne[/cookie] I tu dotykamy istotnego tematu dotyczącego kompatybilności materiału izolacyjnego ze specyfiką budynku. Odpowiednia izolacja wymaga precyzyjnego dobrania metody oraz surowca do charakterystyki konstrukcji danego obiektu. W przypadku budynków zabytkowych czy po prostu starszych, faktycznie warto zwrócić uwagę na możliwość "oddychania" ścian - stosowanie nowoczesnych rozwiązań takich jak szczelne pianki może prowadzić do powstania pleśni lub grzybów przez gromadzenie się wilgoci wewnątrz murów. A jeśli spojrzymy szerzej na kontekst ekologiczny - redukcja emisji CO2 poprzez ograniczenie strat ciepła jest kluczowa dla energooszczędności budynków; co równocześnie wpływa korzystnie na nasze rachunki za ogrzewanie.

RE: Jak skutecznie ocieplić strych i piwnicę? - luuuuigi - 07-16-2024

Świetny temat! Jak mówią, dobrze ocieplony dom to oszczędności i komfort przez cały rok! Muszę podzielić się swoją pozytywną historią – parę miesięcy temu postanowiłem właśnie skorzystać z pianki PUR do ocieplenia strychu i efekty mnie bardzo mile zaskoczyły! Całość była gotowa w jeden dzień roboczy (mega szybko!), a rachunki za ogrzewanie znacznie spadły – super sprawa! Mój strych teraz pełni rolę dodatkowego pokoju gościnnego bez obaw o chłód czy nadmiar wilgoci – dzięki tej izolacji mam ciche oraz ciepłe pomieszczenie idealne do odpoczynku!

RE: Jak skutecznie ocieplić strych i piwnicę? - Modest - 07-16-2024

Wydaje mi się też ważne podkreślić aspekt wykonawczy każdego rodzaju izolacji – choć produkty mogą być najlepszej jakości, kluczem jest ich prawidłowy montaż. Zwarta warstwa wełny mineralnej czy odpowiednio naniesiona pianka PUR powinna zapewnić brak mostków termicznych oraz maksymalizować efektywność izolacyjną konstrukcji. Również interesujące są badania pokazujące wpływ właściwej izolacji dachu płaskiego przy użyciu styropapy względem tradycyjnego układania blachodachówki - pokazują znaczną przewagę pierwszego rozwiązania w kontekście strat ciepła.