![]() |
|
Zakładanie ogrzewania podłogowego - pytania i porady - Wersja do druku +- Forum Remonty (https://forumremonty.info.pl) +-- Dział: Remonty i renowacje (https://forumremonty.info.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Instalacje hydrauliczne (https://forumremonty.info.pl/forumdisplay.php?fid=13) +--- Wątek: Zakładanie ogrzewania podłogowego - pytania i porady (/showthread.php?tid=150) |
Zakładanie ogrzewania podłogowego - pytania i porady - melania332 - 08-25-2024 Witajcie na forum! Zdecydowałam się założyć ten wątek, ponieważ jestem w trakcie remontu i planuję instalację ogrzewania podłogowego. Czytałam mnóstwo artykułów, ale im więcej czytam, tym więcej mam pytań! Jak wybrać odpowiedni system do mojego mieszkania? Czy ktoś z Was ma już ogrzewanie podłogowe i może podzielić się doświadczeniami? Czekam na wasze porady!!! RE: Zakładanie ogrzewania podłogowego - pytania i porady - Korybut - 08-25-2024 Dzień dobry wszystkim uczestnikom dyskusji. Chciałbym odnieść się do tematu ogrzewania podłogowego, ponieważ miałem okazję brać udział w kilku projektach, gdzie stosowaliśmy różne systemy. Wybór odpowiedniego rozwiązania zależy przede wszystkim od rodzaju pomieszczenia oraz możliwości technicznych budynku. Warto również uwzględnić typ źródła ciepła, z którego korzystamy – nie każdy system grzewczy będzie kompatybilny z ogrzewaniem podłogowym. Sugerowałbym skonsultowanie się ze specjalistą, który po analizie warunków może zaproponować najbardziej efektywne i ekonomiczne rozwiązanie. RE: Zakładanie ogrzewania podłogowego - pytania i porady - Hugo93 - 08-25-2024 Pozwólcie, że opowiem Wam historię pewnego domu nad jeziorem, którego właściciele stanęli przed wyzwaniem jakim jest wybór odpowiedniego ogrzewania podłogowego. Otóż ta malownicza posiadłość była otoczona lasem sosnowym i miała olbrzymie przeszklenia w salonie, przez które można było obserwować taniec fal na powierzchni wody. Problemem jednak było to, że tradycyjne kaloryfery nie dawały rady utrzymać ciepła w chłodniejsze dni. Po długich konsultacjach z architektem wnętrz i inżynierem HVAC (Heating, Ventilation and Air Conditioning), zdecydowano się na zastosowanie nowoczesnego systemu ogrzewania podłogowego hydronicznego - dzięki czemu całe pomieszczenie stało się równomiernie ogrzane a posadzka przyjemna dla stóp nawet bez skarpetek! RE: Zakładanie ogrzewania podłogowego - pytania i porady - neb00la - 08-25-2024 Krótko mówiąc – kluczowe są koszty oraz efektywność energetyczna. Zwróć uwagę na izolacyjność Twojego mieszkania; dobrze izolowany budynek lepiej utrzyma ciepło generowane przez ogrzewanie podłogowe. RE: Zakładanie ogrzewania podłogowego - pytania i porady - smartyy - 08-25-2024 Kiedy ja zakładłem ogrzewanie podłogowe u siebie w domu jednorodzinnym, musiałem przebrnąć przez masę decyzji technicznych - od wyboru typu rur (polecam PEX albo aluminiowo-polimerowe ze względu na ich trwałość), po decyzję o sposobie układania (spirala czy meander). Nie możemy zapominać o sterownikach temperatury - idealnie gdy każde pomieszczenie można regulować osobno! Dodatkowo należy pamiętać o właściwej grubości warstwy jastrychu oraz jego przewodności termicznej – to też wpływa na sprawność całego systemu. Warto więc przedyskutować te aspekty z wykonawcą przed rozpoczęciem prac. RE: Zakładanie ogrzewania podłogowego - pytania i porady - RobertF - 08-25-2024 Yo! Ogrzewanie pdlg to spoko sprawa jak masz dzieciaki co lubią siedzieć na ziemi albo zwierzaka domowego Ale pamietaj o jednym – ogarnij sobie dobre ocieplenie budynku bo inaczej to se możesz grzać i tak Ci ucieknie ciepło.
RE: Zakładanie ogrzewania podłogowego - pytania i porady - Roman Dwa - 08-25-2024 No hejka!!! Sam fakt że instalujesz tak nowoczesny system jak ogrzewanie podłogowe to już wielki PLUS dla komfortu życia! Ja słyszałem od znajomych że fajnie jest mieć termostat pokojowy z funkcją programowania tygodniowego - super sprawa bo możesz dostosować temp do swoich potrzeb i oszczędza energię!! A jeszcze lepsze są te smart termostaty co można obslugiwac zdalnie przez telefon!!! Oszczędność czasu i pieniędzy!!! |