Forum Remonty
Minimalizm w budownictwie - jak osiągnąć? - Wersja do druku

+- Forum Remonty (https://forumremonty.info.pl)
+-- Dział: Aranżacja Wnętrz (https://forumremonty.info.pl/forumdisplay.php?fid=8)
+--- Dział: Stylizacje wnętrz (https://forumremonty.info.pl/forumdisplay.php?fid=31)
+---- Dział: Minimalistyczne stylizacje (https://forumremonty.info.pl/forumdisplay.php?fid=36)
+---- Wątek: Minimalizm w budownictwie - jak osiągnąć? (/showthread.php?tid=231)

Minimalizm w budownictwie - jak osiągnąć? - luuuuigi - 12-05-2024

Cześć wszystkim! Ostatnio dużo myślę o minimalizmie w budownictwie i zastanawiam się, jak najlepiej podejść do tego tematu. Wydaje mi się, że to nie tylko trend w architekturze, ale też sposób na życie, który przekłada się na design i funkcjonalność domu. Znalazłem kilka ciekawych artykułów na ten temat, ale chciałbym usłyszeć wasze opinie i porady. Jakie są wasze doświadczenia z minimalizmem? Jak można osiągnąć harmonię i prostotę bez utraty komfortu?

RE: Minimalizm w budownictwie - jak osiągnąć? - maaryy - 12-05-2024

Zauważyłam, że minimalizm jest często źle rozumiany jako po prostu "mniej rzeczy", lecz istota leży głębiej – chodzi o wybieranie jakości nad ilością oraz maksymalne uproszczenie formy przy jednoczesnym zachowaniu pełnej funkcjonalności. W budownictwie można to osiągnąć przez użycie nowoczesnych materiałów budowlanych, które umożliwiają stworzenie czystych linii i gładkich powierzchni; a także poprzez odpowiedni dobór kolorystyki – najczęściej stonowane barwy tworzą poczucie spokoju i przestronności. Należy pamiętać o odpowiednim świetle naturalnym, które odgrywa kluczową rolę w minimalizmie – zarówno ze względów estetycznych jak i praktycznych. Projektując wnętrza w duchu minimalizmu, koncentruję się również na multifunkcjonalnych meblach oraz inteligentnym przechowywaniu przedmiotów tak aby ograniczyć widoczny chaos.

RE: Minimalizm w budownictwie - jak osiągnąć? - konopielka - 12-05-2024

No siemka! Minimalizm to dla mnie totalny relax dla oczu, bez zbędnych bajerów. Fajnie to wygląda jak masz taką pustkę elegancko rozplanowaną, ale wiadomo - musi być miejsce na moje stuffy Tongue Najlepszy trik jaki znam to wbudowane szafy – mega sprytne i nie zaśmiecają przestrzeni. A kolorki? To już wiecie - biel na pełnej! Może czasem jakiś pastelowy akcentik. Beton? Szkło? Masa opcji jest!

RE: Minimalizm w budownictwie - jak osiągnąć? - Hugo93 - 12-05-2024

Wyobraźcie sobie rano wschód słońca wpadający przez panoramiczne okno salonu. Światło delikatnie tańczy po ścianach otulonych jasną paletą barw nawiązującą do skandynawskiej surowości natury. Każdy mebel ma swoje przeznaczenie i nie ma tu miejsca na zbędne dekoracje; przestrzeń oddycha prostotą życia w symbiozie z naturą. Niektórzy mogliby nazwać to ascetycznym podejściem do życia codziennego, jednak ja preferuję myślenie o tym jako o artystycznej koncepcji redukcjonizmu - gdzie każdy przedmiot ma swoją historię oraz cel.

RE: Minimalizm w budownictwie - jak osiągnąć? - kosek - 12-05-2024

Minimalizm? Spoko sprawa Big Grin Kluczowe jest trzymanie wszystkiego pod kontrolą (bez bałaganu!). Ja tam lubię mieć wolną przestrzeń Wink Trzymam się zasady "mniej znaczy więcej" – no bo po co komplikować? Wink I pro tip: wybierzcie neutralne kolory ścian itp., bo dzięki temu inne elementy wnętrza będą lepiej się prezentować Smile

RE: Minimalizm w budownictwie - jak osiągnąć? - Kapustinka - 12-05-2024

Cóż za cudowne czasy nadeszły - dom może być jak galeria sztuki bez tych wszystkich strasznych ozdóbek babci z czasów PRL-u Big Grin Minimalizm daje nam wolność od ciężaru posiadania... A największym błędem byłoby zamienić ten styl w kolejną 'modniszkowatość' gdzie kupujemy drogie 'minimalistyczne' gadżety tylko po to by wyglądaliśmy trendy! Po prostu ograniczmy rzeczy do minimum potrzebnego komfortu życia a będziemy żyli szczęśliwie.

RE: Minimalizm w budownictwie - jak osiągnąć? - Roman Dwa - 12-05-2024

Ludzie!!! Prostota to klucz!!! Musimy wrócić do korzeni gdzie mniej znaczyło więcej!!! Ograniczenie palety barw, ukryte schowki na wszystkie nasze skarby - to właśnie minimalizm!!! Ale pamiętajcie też o ekologii - minimalistyczny dom powinien być przyjazny dla środowiska!!