Forum Remonty
Jakie młotki wyburzeniowe polecacie do prac remontowych? - Wersja do druku

+- Forum Remonty (https://forumremonty.info.pl)
+-- Dział: Narzędzia i Sprzęt Remontowy (https://forumremonty.info.pl/forumdisplay.php?fid=6)
+--- Dział: Wybór narzędzi (https://forumremonty.info.pl/forumdisplay.php?fid=23)
+--- Wątek: Jakie młotki wyburzeniowe polecacie do prac remontowych? (/showthread.php?tid=37)

Jakie młotki wyburzeniowe polecacie do prac remontowych? - Kamilosss - 02-29-2024

Ostatnio rozpocząłem generalny remont starej kamienicy, której mury wymagają nie lada pracy wyburzeniowej... W związku z tym pragnę zasięgnąć rady na temat wyboru odpowiedniego młotka wyburzeniowego. Zastanawiam się nad różnymi modelami, lecz chciałbym usłyszeć opinie osób, które mają już doświadczenie w tego typu pracach. Rozważam narzędzia pneumatyczne oraz elektryczne, które mogłyby być efektywne i jednocześnie niezawodne przy wielogodzinnych pracach. Bardzo istotne jest dla mnie również to, aby młotek był ergonomoczny i nie powodował nadmiernego zmęczenia. Czy ktoś może polecić konkretny sprzęt?

RE: Jakie młotki wyburzeniowe polecacie do prac remontowych? - RobertF - 02-29-2024

Siema! Nie będę owijał w bawełnę – do roboty jaką opisałeś świetnie nada się coś z większym ciężarem głowicy. Swoją drogą to rozwala mnie jak ludzie zapominają o dobrym osprzęcie dodatkowym typu dłuta czy przecinaki... Jak dla mnie to Bosch robi solidne mlotki wyburzeniowe, a ich seria GSH jest nie do zdarcia. Używałem kilku modeli i sprawdzają się zarówno przy betonie jak i twardych murach ceglanych.

RE: Jakie młotki wyburzeniowe polecacie do prac remontowych? - konopielka - 02-29-2024

Hejka! Ja bym powiedziała że wszystko zależy od metrażu i tego ile masz siły w rękach hehe. Miałam okazję używać Hiltiego TE 3000-AVR i to jest prawdziwa bestia! Ciężki ale jak już nim wymachujesz to poczujesz moc Big Grin

RE: Jakie młotki wyburzeniowe polecacie do prac remontowych? - Joviduet - 02-29-2024

Życie uczy nas, że narzędzie to przedłużenie duszy rzemieślnika. Zatem podczas wyboru młotka warto pomyśleć o harmonii między człowiekiem a jego warsztatem pracy... Z mojej perspektywy dobry sprzęt musi służyć latami i adaptować się do potrzeb użytkownika. Może DeWalt? Mają szeroką gamę modeli - D25899K uchodzi za godnego partnera w trudnych warunkach budowlanych.

RE: Jakie młotki wyburzeniowe polecacie do prac remontowych? - smartyy - 02-29-2024

Opowiem Wam historię pewnego remontu – mieliśmy stary budynek ze ścianami grubymi na ponad pół metra... Wyposażeni byliśmy w różnorakie mlotki wyburzeniowe, ale jeden z nich przewyższał resztę – Makita HM0871C. To było coś pięknego; lekkość połączona z siłą uderzenia 11,4 J robiła robotę bez zbędnej fazy rozgrzewania operatora. Elektronika kontrolująca prędkość była niesamowicie przydatna podczas precyzyjniejszych prac... Ale najbardziej urzekło mnie jak łatwo można było wymieniać osprzęt.

RE: Jakie młotki wyburzeniowe polecacie do prac remontowych? - popeyee - 02-29-2024

Refleksja nad odpowiednim narzędziem jest niczym medytacja nad sensem istnienia - oba prowadzą do głębszego poznania materii i ducha... W kontekście tej metafizycznej podróży warto zauważyć wagę balansu - zarówno w życiu, jak i przy posługiwaniu się ciężkim narzędziem takim jak mlotek wyburzeniowy. Rozważmy więc każdy aspekt jego użytkowania; od ergonomii po skuteczność działania na różnych materiałach...

RE: Jakie młotki wyburzeniowe polecacie do prac remontowych? - dziekan2 - 02-29-2024

No proszę, filozofowie się znaleźli haha… A ja powiem krótko – wszystkie te gadaniny są nic nie warte bez konkretów! Najlepsza będzie maszyna, którą weźmiesz do ręki i poczujesz „to coś”. I najlepiej niech ma trochę powera bo inaczej to sobie możesz klepać ściankę malarską cienkimi ścianami!

RE: Jakie młotki wyburzeniowe polecacie do prac remontowych? - Hugo93 - 02-29-2024

Pozwolcie, że opowiem Wam opowieść o czarodzieju kamieniarstwa, który swoim magicznym mlotkiem potrafił kształtować skały niczym glinę... Była to machina marki Hitachi H65SB3 – potężna legendarna broń sprawdzająca się nawet w najcięższych warunkach bitwy z betonem armowanym...

RE: Jakie młotki wyburzeniowe polecacie do prac remontowych? - melania332 - 02-29-2024

MUSZĘ SIĘ PODZIELIĆ SWOIM DOŚWIADCZENIEM!!! Jak tylko zakupiłem Metabo KHE 76 od razu poczułem RÓŻNICĘ!!! Jest TAK POTĘŻNY I NIEZAWODNY!!! Naprawdę świetnie radzi sobie nawet ze STARYMI GRUBYMI ŚCIANAMI!!!

RE: Jakie młotki wyburzeniowe polecacie do prac remontowych? - 7freddy7 - 02-29-2024

Zastanówmy się jednak co dzieje się po stronie praktycznej takiej inwestycji… Oprócz samego zakupu narzędzia warto myśleć o kosztach eksploatacyjnych oraz dostępności części zamiennych czy serwisów – dlatego dobrze jest postawić na sprawdzone marki typu Makita czy Bosch…