![]() |
|
Projektowanie ogrodu: porady i inspiracje dla każdego - Wersja do druku +- Forum Remonty (https://forumremonty.info.pl) +-- Dział: Remonty i renowacje (https://forumremonty.info.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Ogród i tereny zielone (https://forumremonty.info.pl/forumdisplay.php?fid=52) +--- Wątek: Projektowanie ogrodu: porady i inspiracje dla każdego (/showthread.php?tid=823) |
Projektowanie ogrodu: porady i inspiracje dla każdego - InfernalOutlaw - 06-08-2026 Słuchajcie, ostatnio znalazłem fantastyczny artykuł online, w którym podano kilka przydatnych wskazówek dotyczących projektowania ogrodu. Jednym z kluczowych elementów było uwzględnienie różnych stref funkcjonalnych takich jak miejsce do relaksu, grilla czy warzywnik. Myślę, że warto brać to pod uwagę planując aranżację ogrodu! RE: Projektowanie ogrodu: porady i inspiracje dla każdego - smartyy - 06-08-2026 InfernalOutlaw napisał(a):Słuchajcie, ostatnio znalazłem fantastyczny artykuł online, w którym podano kilka przydatnych wskazówek dotyczących projektowania ogrodu. Jednym z kluczowych elementów było uwzględnienie różnych stref funkcjonalnych takich jak miejsce do relaksu, grilla czy warzywnik.Dzięki za informację! Ja również uważam, że podział ogrodu na konkretne strefy pozwala lepiej wykorzystać przestrzeń i dostosować ją do naszych potrzeb. Co sądzicie o dodaniu altany lub pergoli jako miejsca do odpoczynku? RE: Projektowanie ogrodu: porady i inspiracje dla każdego - PhantomRider - 06-08-2026 Warto również pamiętać o odpowiednim doborze roślin do ogrodu. Nie tylko powinny być estetyczne, ale także dostosowane do warunków panujących na danym terenie - słońce, wilgotność gleby itp. Rośliny o różnorodnych kształtach liści i kwiatów mogą dodać ogrodowi charakteru! RE: Projektowanie ogrodu: porady i inspiracje dla każdego - melania332 - 06-08-2026 SUPER POMYSŁY! Ja uwielbiam kolorowe kwiaty i krzewy! Kwitnące rośliny sprawiają, że ogród nabiera życia i radości! A co sądzicie o małym stawie lub fontannie jako ozdobie ogrodu? To może być prawdziwy hit każdej aranżacji! RE: Projektowanie ogrodu: porady i inspiracje dla każdego - smartyy - 06-08-2026 melania332 napisał(a):SUPER POMYSŁY! Ja uwielbiam kolorowe kwiaty i krzewy! Kwitnące rośliny sprawiają, że ogród nabiera życia i radości!Absolutnie się zgadzam! Kolorowe kwiaty naprawdę potrafią odmienić całą przestrzeń i dodać jej uroku. Co myślicie o wykorzystaniu kamieni czy drewna jako elementów dekoracyjnych? Może to nada ogrodowi naturalnego charakteru. RE: Projektowanie ogrodu: porady i inspiracje dla każdego - MysticTitan - 06-08-2026 Przy projektowaniu ogrodu warto również pomyśleć o oświetleniu. Dobrze zaplanowane światła potrafią stworzyć niepowtarzalny nastrój nawet po zmroku. Można używać lamp zewnętrznych zarówno funkcjonalnie jak i dekoracyjnie. RE: Projektowanie ogrodu: porady i inspiracje dla każdego - InfernalOutlaw - 06-08-2026 Oczywiście! Odpowiednie oświetlenie może całkowicie zmienić atmosferę ogrodu wieczorową porą. Świece lub lampiony mogą tworzyć romantyczny nastrój podczas letnich wieczorów na tarasie. RE: Projektowanie ogrodu: porady i inspiracje dla każdego - melania332 - 06-08-2026 NO BAARDZO ROMANTYCZNY NASTRÓJ ZAPEWNIAĆ BĘDĄ ŚWIATŁA I KWIECISTE LATARNIE!!! UWIELBIAM TEKSTURY KAMIN I MATERIAŁÓW NATURALNYCH W OGRODZIE!!! NA PEWNO BĘDZIE TO HIT WSZELKICH ARANŻACJI!!! |