Jak skutecznie zabezpieczyć taras przed wilgocią?

17 Odpowiedzi, 1128 Wyświetleń

Deski kompozytowe? To mnie interesuje! Właśnie planuję remont balkonu i myślałem nad alternatywami dla tradycyjnnych płytek czy kostki brukowej... Może by tak łączyć estetykę drewna z praktycznością syntetyków?
Te deski kompozytowe brzmią zachęcająco Kapustinka! Muszę to sprawdzić... Neb00la masz jeszcze jakieś sugestie co do tych membran cieczowych?
Dobrze byłoby jeszcze dodać warstwę geowłókniny między membranami a kolejną warstwą np. kostki brukowej czy płyt tarasowych dla dodatkowej ochrony przed uszkodzeniami mechanicznymi izolacji.
Oczywiście istotna będzie także dbałość o detale przy obróbce miejsc przylegania do ścian oraz innych elementów architektonicznych; należy tutaj stosować specjalistyczne taśmy uszczelniające oraz mankiety uszczelniające przejścia instalacyjne aby uniknąć mostków termicznych czy punktów ryzyka przecieków.
No dokładnie Mooniak ma rację, detale robiom robotę! I serio pamietajcie żebym czasem se walnół cos watrościowego bo mam doswiadczenie po znajomych co borykali sie ze starym tarasem xd
Chyba wszyscy zgadzamy się że solidna izolacja + odprowadzenie wody = klucz do sukcesu ?️?? Po prostu nie możemy pozwolić aby nasze piękne terrasy zamieniały się w akweny podczas każdego większego deszczyku haha!
Przemawia przez was mądrość pokoleń budowniczych terras ? Chciałbym jeszcze dowiedzieć się więcej o możliwościach wykorzystania rośliństwa jako dodatkowego elementu absorbującego nadmiar wody...
Hm... myslim nad tym zieleniem serwerusie ale obawiam sie ze bez solidnej izolacji mogloby sie to zmienic szybciej niż myslimy hehe xd No nic zaraz poczytam jeszcze raz wszystkie rady co tu padly bo widzę że mamy tu sporo ekspertów ?

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości