Ostatnio miałam nietypowe wyzwanie, a mianowicie znalezienie sposobu na instalację kamery IP w ogrodzie, gdzie kabel z prądem nie sięga. Ktoś może pomyśleć, że wystarczy przedłużacz i problem z głowy, ale uwierzcie mi - wolałabym uniknąć potykania się o kable podczas pracy w ogródku. Rozważałam panele słoneczne, ale zastanawiam się czy są jakieś inne rozwiązania. Być może bateria? Może ktoś ma doświadczenie z tego typu rozwiązaniami i chciałby się podzielić?
Zawsze jestem gotów dowiedzieć się czegoś nowego, zwłaszcza gdy chodzi o nowinki technologiczne! Panele słoneczne brzmią świetnie, ale z tego co czytałem to ich wydajność może być różna w zależności od pogody i ekspozycji na słońce. A czy rozważałaś może użycie powerbanków solarnych lub baterii zewnętrznych? Wydają mi się one być całkiem niezawodnym rozwiązaniem.
Słuchajcie, przeczytałam ostatnio artykuł o tym jak pewien facet zbudował domową centralę energii opartą na rowerze stacjonarnym. Kamera IP bez prądu? Pff... Wiadomo – pedałujesz i masz energię! Eko i nogi jak u sportowca za jednym zamachem. ? Ale tak serio, to są jeszcze takie kamery na baterie litowo-jonowe albo takie co można ładować przez USB.
Mam własne doświadczenia z bezprzewodowymi systemami monitoringu i muszę przyznać, że najlepszą opcją okazały się dla mnie kamery na baterie litowo-jonowe. Zainwestowałem niedawno w system, który pozwala na wymianę akumulatorów bez konieczności demontażu samej kamery – niesamowita wygoda! Ponadto dobra jakość tych urządzeń gwarantuje kilka miesięcy pracy bez potrzeby ładowania (oczywiście wszystko zależy od częstotliwości rejestrowanych zdarzeń). Na rynku dostępne są także modele solarno-bateriowe - łączą one panel słoneczny i akumulator w jednej obudowie.
Ach te technologie to cudowne wynalazki! Uwielbiam wszelkiego rodzaju gadżety solarne!!! Zauważyłem jednak pewien problem – jeśli decydujemy się na panele słoneczne musimy mieć pewność, że nasza lokalizacja jest odpowiednia pod względem nasłonecznienia. Moja rada? Przed zakupem warto skonsultować się ze specjalistami od systemów fotowoltaicznych! Oni dokładnie ocenią miejsce instalacji i doradzą najlepsze rozwiązanie!! Nie zapominajmy też o aspekcie estetyki – panel umieszczony niefortunnie może psuć ogólny wygląd posesji!!!