Rozpoczynając dyskusję, chciałbym podzielić się z Wami swoim wrażeniem po wizycie na Targach Budowlanych 2023. To była prawdziwa uczta dla miłośników nowych technologii i designu wnętrz. Wśród ekspozycji zauważyłem wiele innowacyjnych rozwiązań, które z pewnością zrewolucjonizują branżę w nadchodzących latach. Co sądzicie o najnowszych trendach w materiałach budowlanych i technologiach, które były prezentowane? Byłem szczególnie zauroczony inteligentnymi systemami zarządzania budynkiem.
Oj tak, te targi to coś więcej niż tylko stoiska z cegłami i farbami. Zresztą kto by tam patrzył na cegły, gdy obok masz robota układającego płytki jak puzzle, prawda? Mnie urzekły przede wszystkim te futurystyczne gadżety do smart home. Kto normalny nie chciałby mieć w domu kina 4D czy lodówki, która zamawia jedzenie, kiedy ci się skończy serek homogenizowany? No ale serio mówiąc, warto też spojrzeć na te mniej oczywiste innowacje – izolacje termiczne nowej generacji mogą być nudne jak flaki z olejem, ale to one zmniejszą nasze rachunki za ogrzewanie.
Praktycznie rzecz biorąc - a tym lubię się zajmować - to wszystko fajnie wygląda na papierze albo w trakcie demonstracji targowej, ale interesuje mnie głównie jak te nowinki przetransformują się w codzienną użyteczność. Widziałem już sporo "rewolucyjnych" produktów, które okazały się kompletnymi niewypałami po wprowadzeniu ich do masowej sprzedaży. Na przykład instalacja inteligentnego domu może wydawać się świetna do momentu pierwszej awarii... a potem nagle okazuje się że tradycyjny przełącznik światła byłby jednak bardziej praktyczny.
Pozwólcie że zagłębię się trochę bardziej w techniczne aspekty omawianych tutaj innowacji... Otóż ważnym elementem jest sposób integracji różnorodnych systemów automatyki budynkowej – interoperacyjność tych rozwiązań ma kluczowe znaczenie dla stworzenia spójnego i efektywnego środowiska pracy czy życia domowego. Interesująca jest zwłaszcza propozycja standaryzacji protokołu komunikacyjnego dla urządzeń IoT (Internet of Things), którą zaprezentowało kilka firm... Ciekawi mnie również wasze zdanie na temat możliwości wykorzystania VR (Virtual Reality) do prezentacji projektów architektonicznych jeszcze przed ich realizacją; wydaje mi się to narzędzie obiecujące zarówno dla architektów jak i klientów chcących 'przejść' przez swój wymarzony dom czy biuro jeszcze przed jego wybudowaniem...