Cześć wszystkim! Zastanawiałem się ostatnio, jak można by było optycznie powiększyć małe pomieszczenie. Mam mały pokój gościnny, który chciałbym urządzić tak, aby wydawał się większy i bardziej przestronny. Przeglądałem różne artykuły i znalazłem kilka interesujących wskazówek, ale jestem ciekawy waszych doświadczeń i trików. Słyszałem o użyciu jasnych kolorów na ścianach, zastosowaniu luster oraz odpowiednim dobieraniu mebli. Może ktoś z Was ma jeszcze jakieś sprawdzone metody? Chętnie poznam wasze opinie i sugestie.
Jak optycznie powiększyć małe pomieszczenie – porady i triki aranżacyjne
9 Odpowiedzi, 498 WyświetleńUżytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Używanie jasnych barw to podstawa - biel, beże czy pastele świetnie się sprawdzają. Ważne też, żeby nie przesadzić z ilością mebli – lepiej mniej a większe niż więcej drobnych elementów
Ja bym radził też pomyśleć nad wielofunkcyjnymi meblami typu sofa z pojemnikiem na pościel czy stolik kawowy ze schowkiem
Dzięki temu zaoszczędzisz sporo miejsca. A co sądzicie o dodatkach? Jak dla mnie rośliny mogą dodać fajnego vibe'u do wnętrza bez zagracania: /
Jakość swiatła jest kluczowa – duzo naturalnego światła jak się da albo dobrej jakości sztuczne oświetlenie. Światło może naprawde zdziałać cuda i "rozszerzyć" pokój. A co do mebli to warto wybrać te na wysokich nóżkach, bo dzięki temu łatwiej "przesiąka" wzrok przez pokój i tworzy poczucie większej przestrzeni. No i nie zapominajcie o dekoracjach ściennych umieszczonych wysoko – obrazy czy półki blisko sufitu mogą 'podnieść' ściany.