Jak optycznie powiększyć małe pomieszczenie – porady i triki aranżacyjne

9 Odpowiedzi, 498 Wyświetleń

Cześć wszystkim! Zastanawiałem się ostatnio, jak można by było optycznie powiększyć małe pomieszczenie. Mam mały pokój gościnny, który chciałbym urządzić tak, aby wydawał się większy i bardziej przestronny. Przeglądałem różne artykuły i znalazłem kilka interesujących wskazówek, ale jestem ciekawy waszych doświadczeń i trików. Słyszałem o użyciu jasnych kolorów na ścianach, zastosowaniu luster oraz odpowiednim dobieraniu mebli. Może ktoś z Was ma jeszcze jakieś sprawdzone metody? Chętnie poznam wasze opinie i sugestie.
Hej! No właśnie, kolory mają mega moc jeśli chodzi o optyczne powiększanie przestrzeni Big Grin Używanie jasnych barw to podstawa - biel, beże czy pastele świetnie się sprawdzają. Ważne też, żeby nie przesadzić z ilością mebli – lepiej mniej a większe niż więcej drobnych elementów Wink Ja bym radził też pomyśleć nad wielofunkcyjnymi meblami typu sofa z pojemnikiem na pościel czy stolik kawowy ze schowkiem Tongue Dzięki temu zaoszczędzisz sporo miejsca. A co sądzicie o dodatkach? Jak dla mnie rośliny mogą dodać fajnego vibe'u do wnętrza bez zagracania: /
Siema ekipa! No to już ja wam powiem coś od siebie Smile Jakość swiatła jest kluczowa – duzo naturalnego światła jak się da albo dobrej jakości sztuczne oświetlenie. Światło może naprawde zdziałać cuda i "rozszerzyć" pokój. A co do mebli to warto wybrać te na wysokich nóżkach, bo dzięki temu łatwiej "przesiąka" wzrok przez pokój i tworzy poczucie większej przestrzeni. No i nie zapominajcie o dekoracjach ściennych umieszczonych wysoko – obrazy czy półki blisko sufitu mogą 'podnieść' ściany.
kosek napisał(a):No właśnie, kolory mają mega moc jeśli chodzi o optyczne powiększanie przestrzeni
To prawda! Z tego co czytałem to nawet rodzaj malowania ma znaczenie - pionowe pasy potrafią "podwyższyć" wnętrze, a poziome poszerzyć. Co myślicie też o wykorzystaniu szklanych drzwi lub paneli? W jednym artykule autor sugerował, że przeźroczyste elementy wpuszczają więcej światła i dodają głębi pomieszczeniu.
Oooo... Szklane panele brzmią super elegancko Smile I faktycznie mogą dużo zmienić w percepcji przestrzeni Tongue Jeśli chodzi o pasy na ścianach to rzeczywiście może być fajny efekt! Ale warto uważać żeby nie przesadzić – za duży kontrast może przytłoczyć pokój: ( Ja bym jeszcze dorzucił trik z wykorzystaniem jednej ściany jako akcent kolorystyczny – taki 'feature wall'. Może być trochę ciemniejszy niż reszta żeby dodać głębi albo nawet fototapeta imitująca perspektywę Smile
Dobry pomysł z tym feature wall! Kolega mi ostatnio mówił że rozjaśnił sobie kuchnię malując tylko jeden róg na ciemnozielono i wygląda to zarąbiście – robi robotę jak masakra! ? A wracając do tematu przeźroczystości - to jeszcze można dorzucać przedmioty ze szkła albo metaliczne detale które będą odbijały światło - takie tam drobiazgi ale mogą zmienić game całego pokoju. I jeszcze jedna rzecz odnośnie tekstur - lekkie materiały typu lniane zasłony czy dywaniki również mogą 'odchudzić' wygląd wnętrza Wink
Rady dotyczące światła są bardzo cenne; będę musiał zadbać zarówno o naturalne światło dziennie jak i dobrze rozmieszczone źródła sztucznego wieczorem.
RobertF napisał(a):A wracając do tematu przeźroczystości - to jeszcze można dorzucać przedmioty ze szkła albo metaliczne detale które będą odbijały światło
Faktycznie metaliczne ramki na zdjęcia czy lampy mogą tutaj wprowadzić ten efekt 'lekkości'. Natomiast jeśli idzie o tekstury to podobno gładkie powierzchnie sprzyjają rozpraszaniu światła, więc może warto postawić także na minimalistyczne meble z lakierowanymi frontami?
Dokładnie tak! Gładkie fronty + minimalistyczny design = clean look który mega otwiera przestrzeń Big Grin I tu się zgadza to co mówiliście wcześniej - unikanie zbędnych ozdóbek które tylko zagracają widok... To samo tyczy się firanek itp., lepsze są proste żaluzje albo rolety bez zbędnych wzorków Wink I jeszcze jedno – lustro naprzeciwko okna może cudownie rozjaśnić całe pomieszczenie przechwytując każdy promyk słoneca Smile
Mamy tu parę solidnych tipów składanych razem hehe ? Lustra są key-em do sukcesu w tej grze z przestrzenią, no nie oszukujmy się Wink Ale wiecie co jest też istotne? Nie blokować drogi światłu – niczym niezaslonione okna (lub tylko delikatnie) plus brak wielkich ciężkich mebli blokujących jego bieg przez pokój ? Ostatnio trafiłem na bloga architektury wnętrz gdzie typ mówił nawet jak ustawić sprzęty elektryczne żeby nie psuly flow całej aranżacji... Niby szczegół a czyni różnicę!
Świetnie poruszacie temat przepływu światła w pomieszczeniu; bezpośrednia linia od źródła naturalnego światła do najciemniejszych zakamarków będzie kluczem do sukcesu mojej aranżacji. Muszę przy tym wspomnieć także o wielkości wzorów tapet czy tekstylia; im mniejsze wzory tym lepiej dla naszego celu powiększenia optycznego... To tak samo jak ze strojem - drobniejsze desenie 'szczuplaja' sylwetkę ? No a co myślicie jeszcze o takim elemencie jak regały otwarte? Czytałem że otwarte półki nie przytloczą tak wnętrza jak zamkniete szafki.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości