Jakie są najlepsze metody montażu podłóg drewnianych?

5 Odpowiedzi, 383 Wyświetleń

Zastanawiam się nad remontem mieszkania i jednym z kluczowych elementów będzie wymiana podłogi. Z tego co udało mi się dowiedzieć, montaż podłóg drewnianych jest dość skomplikowany i istnieje wiele metod, które różnią się w zależności od typu drewna, rodzaju podłoża czy oczekiwanego efektu końcowego. Pomyślałem, że najlepiej będzie poradzić się społeczności tutaj – jakie metody montażu byłyby najbardziej odpowiednie dla desek dębowych? Przeglądałem różne artykuły i forach budowlanych, ale chciałbym poznać Wasze doświadczenia oraz rekomendacje. Co myślicie o pływającej metodzie montażu albo klejeniu desek bezpośrednio do podłoża?
Haha, serio myślisz, że to proste pytanie? Wink Ale nie martw się, każdy kiedyś zaczynał. Montaż "pływający" jest jak randka w ciemno – wydaje się prosty aż do momentu gdy wszystko zaczyna skrzypieć i przesuwać się w nieoczekiwane strony. Big Grin Natomiast klejenie desek to jak małżeństwo – trzeba być pewnym swojej decyzji bo rozwód (czytaj: demontaż) jest kosztowny i bolesny. Osobiście wolę system klick - szybko można położyć, łatwo zmienić i mniej bałaganu niż przy klejeniu. To taka nowoczesna forma "związku na próbę". Ale oczywiście sporo zależy od tego na jakim etapie są Twoje przygotowania i co dokładnie masz na myśli mówiąc 'deski dębowe' - są one równo cięte czy mają jakiś nietypowy wzór?
No cześć! Tongue Jeśli chodzi o deski dębowe to rzeczywiście masz szerokie pole do popisu Smile Miałem styczność z obiema metodami - zarówno pływającą jak i klejeniem. Muszę powiedzieć, że jeśli masz równe podłoże to klejenie może dać Ci naprawdę fantastyczne rezultaty - zero ruchów poziomych desek, brak szpar między nimi oraz świetną izolację akustyczną Big Grin Ale musisz być gotowy na trochę więcej pracy - no i oczywiście wybrać dobry klej elastyczny! Wink Z drugiej strony metoda pływająca jest dużo bardziej przebacząjąca jeśli coś pójdzie nie tak... No ale potem te skrzypiące odgłosy mogą Cię doprowadzić do szału: / Daj znać co planujesz pod spodem – mata izolacyjna czy może folia? To też ma znaczenie przy wyborze metody montażu.
Kapustinka napisał(a):Osobiście wolę system klick - szybko można położyć...
Ciekawe podejście! Muszę przyznać, że system klick również wpadł mi w oko jako kompromis między łatwością instalacji a stabilnością finalnego produktu. Co do stanu moich przygotowań – mam już zakupione deski dębowe o regularnych rozmiarach oraz relatywnie równe podłoże betonowe po poprzedniej właścicielce. Wydaje mi się więc, że kluczowym aspektem będzie odpowiednia izolacja akustyczna i termiczna przed zamontowaniem nowej podłogi.
Aaaah... Kamienica bez wentylacji mechanicejnej! Teraz rozumiem Twoje obawy – nie chcesz aby Twoja piękna dębowa podloga przekształciła sie w górkach lodowych pola minowego Wink. W takich warunkach szczególnie ważna jest właśnie izolacja termiczna oraz paroizolacja - nigdy nie wiadomo kiedy skondensuje Ci sie wilgoč na nierównościach betonowej posadzki.
Moim zdaniem warto byłoby rozważyź warstwe izolacyjną wykonaną np. z XPS-u plus dodatkowo folię paroprzepuszczalną na wierzchu przed układaniem paneli. I tu fajnie by pasowała metoda pływająca (czyli paneli click) bo dasz im trochę miejsca na "oddychanie". Jeszcze jedno pytanie: masz już jakiego fachowca na oku czy będizes samemu działał? Bo to też może wpływaź na wybór techniki montażu - niestety nie każdy majster czuje sie dobrze we wszystkich metodach Wink
Ojojoj: / Faktycznie mieszkanie bez wentylacji mechaniczejnej może mocno wpływať na wilgotność powietrza przez całą dobę...: ( Jeśli chodzi o izolację akustyczną to osobiście stosowałem maty kauczukowe - sprawdzają sie genialnie! Może warto byłoby rozpatrzeź także opcję ogrzewania podlogowego? Tak tylko pytam bo czasami ludzie zapominają a potem żałuja że nie dorzuili takiej funkcji jak juz wszystko było poukładane Wink
No ale wracając do tematu montażu – zgadujesz słusznie mówiąc o ryzyku związanym ze zmianami temperatury czy wilgotności... System click jest super bo da Ci możliwość delikatnego przesunięcia paneli jeśli zachodzi taka potrzeba Tongue Aha! I jeszcze jedno bardzo ważne rzecz – zostaw odpowiednio duże dilatacje przy ścianach! Nie raz widziałem jak panele "uciekaly" ludziom spod listew przypodlogowych przez brak miejsca Wink

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości