Witam wszystkich. Postanowiłem założyć ten wątek, ponieważ sporo osób w branży budowlanej zastanawia się jak nowe regulacje dotyczące użytkowania wieczystego wpłyną na rynek nieruchomości i co to oznacza dla właścicieli takich gruntów. W związku z przekształceniem użytkowania wieczystego we własność, wielu z nas musi przemyśleć swoje kolejne kroki. Na przykład, niektórzy mogą się martwić o wzrost opłat czy też konieczność dokonania zmian w projektach. Może ktoś z Was już przechodzi przez ten proces i mógłby podzielić się doświadczeniami? Jakie macie przemyślenia na temat nowelizacji ustawy?
Dzień dobry! Szczerze mówiąc, jestem właśnie w trakcie tego procesu i powiem Wam, że nie jest to takie proste jak mogłoby się wydawać. Przede wszystkim cała masa dokumentów do zgromadzenia i niekończące się wizyty w urzędach. Ale od początku - najpierw trzeba było sprawdzić status prawny działki, potem wystąpić o decyzję o warunkach zabudowy (jeżeli jeszcze jej nie masz). Następnie czeka Cię procedura notarialna i ewentualne uzgodnienia z sąsiadami oraz bankiem, jeśli grunt był obciążony hipoteką. To może być prawdziwy maraton papierkowy i czasochłonne zadanie.
Rzeczywiście jest to temat godny głębszej refleksji. Użytkowanie wieczyste jako forma prawna była dość szczególnym rozwiązaniem w polskim systemie prawnym i jego transformacja we własność otwiera nowy rozdział zarówno dla prawa budowlanego, jak i rynku nieruchomości jako całości. Z jednej strony można odetchnąć z ulgą - własność daje pewność i stabilizację pozycji prawnej właściciela. Z drugiej jednak pojawiają się pytania o konsekwencje finansowe tej zmiany - warto pamiętać, że użytkowanie wieczyste wiązało się ze stosunkowo niskimi opłatami rocznymi, które teraz mogą zostać zamienione na jednorazowe opłaty przekształceniowe lub podatek od nieruchomości.
Ahh! Wyobraźmy sobie tę scenę – piękny dzień, słońce świeci a Ty idziesz do urzędu pełen nadziei... tylko po to by stanąć oko w oko z biurokracją! A potem powoli toniesz w morzu formularzy i wniosków które musisz uzupełnić – dramat godny największych klasyków literatury! Co więcej, jeśli dobrze słyszałem to nawet sama wysokość opłaty za przekształcenie może być różna – wszystko zależy od lokalizacji działki oraz jej wartości rynkowej! To już zupełnie inna historia niż prosta linijka tabelarycznych stawek za użytkowanie wieczyste!
Wow! Kto by pomyślał że coś takiego jak zmiana formy prawnej gruntu może wywołać tyle emocji?! Muszę przyznać że temat mnie intryguje!!! Ostatnio słyszałem od kolegi architekta że teraz projektanci mają mieć więcej swobody przy planowaniu przestrzeni miejskich bo będą mogli zakupić grunty bezpośrednio pod inwestycję!!! Czy to nie fantastyczne?! Projektowanie bez ograniczeń dotyczących użytkowania wieczystego!!!
No dokładnie Roman Dwa!!! I dodatkowo wszyscy mamy większą kontrolę nad tym co dzieje się z naszym majątkiem!!! Już nie ma tego ciążenia niepewności czy za kilka lat nie będziemy musieli płacić większych kwot za przedłużenie umowy!!! Każdy kto dba o swój dom czy mieszkanie chce czuć pewność!!!