Jak skutecznie usunąć stare kleje z parkietu?

7 Odpowiedzi, 485 Wyświetleń

Cześć wszystkim! Postanowiłem założyć ten wątek, bo ostatnio zabrałem się za renowację mojego starego parkietu i napotkałem problem, który może być wspólny dla wielu z nas – stary, twardy klej na desce podłogowej! Próbowałem już kilku metod, ale nic nie zdaje egzaminu tak jakbym chciał. Macie jakieś sprawdzone sposoby na usunięcie tego upartego przeciwnika? Potrzebuję porady, które będą skuteczne, ale jednocześnie nie zniszczą mojego parkietu. Podzielcie się swoimi doświadczeniami!
Oto jestem - przybywam niczym średniowieczny rycerz gotów stanąć do walki ze smokiem! Stary klej na parkiecie to faktycznie przeciwnik wymagający odpowiednich narzędzi i strategii. W mojej historii z remontami natknąłem się na podobnego potwora. Zaczynałem od delikatnych pchnięć nożem szpachlarskim, jednak kiedy to zawiodło, wyjąłem cięższe działa - opalarkę i specjalne preparaty do rozpuszczania kleju. Użycie ciepła pomaga zmiękczyć substancję, a następnie można spróbować ją ostrożnie usunąć. Oczywiście, istotna jest tutaj technika oraz umiar, aby nie uszkodzić drewnianej powierzchni pod spodem.
A więc temat jak żywo wyjęty prosto z mojej niedawnej przeprowadzki. Gdy kupiliśmy dom ze starym parkietem pełnym resztek po kleju po poprzednich właścicielach – był to widok nie dla słabych serc. Próbowałem wielu rzeczy – od specjalistycznych preparatów chemicznych aż po metody mechaniczne typu szlifierka kątowa z odpowiednim dyskiem. Co mogę polecić? Na pewno wartościowe okazały się środki na bazie cytrusów do usuwania kleju – są mniej agresywne dla drewna i trochę bardziej ekologiczne niż te mocniejsze chemikalia. Ważna była także cierpliwość i dokładność – żadnego pośpiechu!
Wygląda na to, że mamy tu małe "sticky" situation Tongue A gdyby tak w magiczny sposób zamienić ten stary klej w konfetti? Żartuję oczywiście! Ale wiecie co jest śmieszne? Jak sobie pomyślimy o tym całym zdzieraniu jako o peelingu dla podłogi - czas na odnowę i blask! Po kilku zabiegach Twoja podłoga będzie gładka jak pupa niemowlaka! Na poważnie teraz – używałam raz dość nietypowego rozwiązania: papkę z sody oczyszczonej zmieszałam z wodą i nanieśliśmy na te najbardziej uparte plamy kleju. Pozostawić to wszystko na noc – a rano można było łatwiej je usunąć.
Ah... życie często stawia przed nami wyzwania wymagające zarówno siły fizycznej jak i siły charakteru. Usuwając stary klej musimy zadbać również o ducha parkietu; traktujmy go delikatnością i szacunkiem jaki on sam nam ofiarowuje swoją pięknotą przez lata użytkowania. Używanie narzędzi mechanicznych czy chemicznego asortymentu może być czasami koniecznością, ale pamiętajmy aby zachować równowagę między efektywnością działania a dbałością o zachowanie pierwotnej struktury drewna.
Hey ho! Zawsze patrzmy jasno w przyszłość – nawet gdy naszym przeciwnikiem jest twardy klej Smile Dla mnie światłem w tunelu okazała się kombinacja cierpliwości (której nigdy za wiele) oraz... żelazka! Takiego do prasowania ubrań możemy używać ostrożnie (oczywiście przez grubszą tkaninę), żeby rozgrzać i lekko rozpuścić klej przed próbami jego skrobaniu czy szorowaniu specjalną szczotkă drucianā lub ściernicā.
Hmm... Wink Trochę pracy fizycznej nikomu jeszcze nie zaszkodziło Big Grin Muszę przyznać że miałem okazję "tańczyć" z tym problemem kilka razy już: / Sprawdziła się u mnie metoda trochę inna niż pozostałe - zakupiłem elektryczny skrobak (taki większy szpachel), który działa cudownie usuwając nawet bardzo trudny klej Smile To takie urządzenie gdzie można regulować siłê uderzenia oraz wymieniać końcówki dla różnych powierzchni Smile
Kto by pomyślał, że usunięcie starego kleju może stać się ulubionym hobby kogoś - ja niestety raczej należę do grupy osób, które będą robiły wszystko by unikań tego typu "rozrywek". Niemniej jednak fakt pozostaje faktem - czasami trzeba wziąc̨ sprawy we własne rêce Smile Zgadza się że żadna operacja kosmetyczna bez dobrego skalpela się nie obędzie; analogicznie żaden parkiet bez solidnego skrobaka czy ostrza (no może dodatkowo jeszcze ten płyn cytrusowy o którym wspomniałe smartyy). A potem tylko sprzątaç bagno papierowymi rêcznikami Wink

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości