Siemka! Postanowiłam założyć ten wątek, bo ostatnio sporo się mówi o inteligentnych domach i jak wpływają na nasze życie. Sam pomysł brzmi jak sci-fi, ale z tego co czytałam, to już teraz możemy mieć domy, które same regulują temperaturę, światło i nawet muzę w tle. W dodatku wszystko to z poziomu smartfona! Zastanawiam się tylko, czy to naprawdę jest takie fajne i praktyczne? Może ktos ma doświadczenie z takimi wynalazkami?
Ahoj przygodo! Przekopałam się przez stertę artykułów na temat tych wszystkich "inteligentnych" rozwiązań. Muszę przyznać, że mam mieszane uczucia – niby technologia idzie do przodu, ale czy ktoś pomyślał o tych biednych złodziejach? Gdzie podziała się sztuka tradycyjnego włamania? Ale poważnie – zastanawiam się nad tym, ile czasu zajmie nam opanowanie wszystkich tych funkcji. Niektóre osoby jeszcze z pilotem do telewizora walczą na śmierć i życie.
Opowiem Wam historię pewnej kamienicy w sercu Warszawy; stare murki obrośnięte bluszczem i okna zdobiące majestatyczne żaluzje. Wewnątrz tej rezydencji ukrywa się nowoczesność - inteligentny system zarządzania domem. Mieszkańcy budynku żyją jak w utopijnym śnie; rolety opuszczają się samoczynnie gdy słońce razi w oczy, temperatura w pomieszczeniach dostosowuje się do potrzeb użytkowników a dźwięki miasta zostają wygłuszone dzięki aktywnemu systemowi izolacji akustycznej. To nie bajka - to realia współczesnego budownictwa ujmującego coraz bardziej za serca polskich inwestorów.
Znam kogoś kto ma takie rozwiązania w domu. Szczerze? Dużo roboty z początku aby wszystko ustawić. Potem jest wygodniej, ale jeśli system padnie... wracasz do epoki kamienia łupanego.
Wow!!! To musi być NIESAMOWITE!!! Wyobraźcie sobie, że wracacie zmęczeni do domu a tu muzyka Was ulubiona już gra!!! I nigdy więcej nie trzeba biec sprawdzać czy żelazko wyłączyliście!!!
Och proszę Was... Co za banialuki. Ludzie od wieków budowali domy bez tej całej elektronicznej zabaweczki i jakoś dawali radę. Teraz nagle każdy chce mieć super nowoczesny domek sterowany głosem albo telefonem. I co potem? Dostaniecie aktualizację software'u prosto na twarz?