Odnowa starych mebli - jak zachować ducha przeszłości?

7 Odpowiedzi, 415 Wyświetleń

Witajcie! Postanowiłem założyć ten wątek, bo ostatnio wpadłem na pomysł odnowienia kilku starych mebli, które odziedziczyłem po dziadkach. Chcę zachować ich ducha przeszłości, ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać! Może ktoś z Was ma doświadczenie w takich renowacjach? Słyszałem, że trzeba uważać na używanie odpowiednich środków i technik, aby nie uszkodzić antyków. Zależy mi na tym, by meble te nadal miały tę duszę i historię, ale jednocześnie były funkcjonalne i bezpieczne w użytkowaniu. Czekam na Wasze rady i pomysły!!!
Hejka! Super temat! Odnowienie starych mebli to świetny sposób na dodanie charakteru wnętrzu oraz uczczenie historii rodziny. Moim zdaniem kluczem jest znalezienie złotego środka między zachowaniem oryginalnego wyglądu a dodaniem nowoczesnych udogodnień. Na przykład możesz spróbować odrestaurować powierzchnię tak, aby wyglądała jak nowa, ale zachowała ślady przeszłości - drobne rysy czy przetarcia mogą dodać autentyczności!
W rzeczywistości proces odradzania mebla ma w sobie coś metafizycznego; to próba dialogu z przeszłością przez pryzmat materialnego obiektu. Mebel jest niczym palimpsest – każda warstwa farby czy lakieru niesie ze sobą opowieść o minionych epokach i ludziach, którzy go używali. Zanim cokolwiek zrobisz, warto pochylić się nad historią przedmiotu – skąd pochodzi? Jakie miał funkcje? Jaki styl reprezentuje? Odpowiedzi na te pytania mogą naprowadzić Cię na właściwy kurs działań konserwatorskich.
Yo! Ja tam bym nie kombinował za bardzo z tymi starociami. Oczywiście fajnie jak mają swój vibe ze starych czasów, ale najważniejsze to nie przesadzić. Jak dla mnie lekki szlif i jakiś chilloutowy olejek do drewna to max co bym robił. Nie zapomnij też sprawdzić czy nogi krzesła są stabilne itd., bezpieczeństwo first!
Pozwólcie, że opowiem Wam pewną historię... Był sobie raz piękny stół mahoniowy będący świadkiem wielu ważnych rodzinnych wydarzeń. Mimo upływu lat zachował swoją dostojność lecz nadszedł czas na delikatną restaurację. W pierwszej kolejności jego właściciel postanowił dokładnie oczyścić powierzchnię stołu z wszelkiego brudu oraz starego lakieru - używając naturalnych substancji tak aby nie naruszyć struktury drewna...
Powiem krótko – dobór materiałów to podstawa. Użyj wysokiej jakości produktów do czyszczenia i impregnacji drewna dedykowanych antykom.
Dokładnie tak jak pisze neb00la - materiały muszą być topowe i dedykowane dla konkretnego typu drewna. Ale jeszcze jedna rzecz - jeśli masz gdzieś metkę lub sygnaturę producenta mebla albo znasz jego dokładny rok produkcji to poszukaj informacji specjalistycznej dotyczącej tej konkretnej epoki czy manufaktury.
Roman Dwa napisał(a):Chcę zachować ich ducha przeszłości
Aby naprawdę zachować "ducha" starego mebla należy rozumieć kontekst historyczny oraz techniki stosowane podczas jego tworzenia.
Na przykład wiele europejskich mebli z XVIII wieku pokrytych było politurą szelakową – metoda ta wymaga szczególnej uwagi przy restauracji.
Dobrze byłoby także zbadać możliwe ukryte warstwy farby czy lakieru mikroskopowo – czasem pozwalają one odkryć oryginalne kolory czy wzornictwo.
Zalecam również kontakt z lokalnym rzemieślnikiem lub konserwatorem dzieł sztuki; ich wiedza może okazać się bezcenna w tego typu przedsięwzięciach.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości