IKEA vs Leroy Merlin - gdzie lepsza jakość w niższej cenie?

6 Odpowiedzi, 484 Wyświetleń

W ostatnich dniach zadaję sobie pytanie, które z popularnych marketów budowlanych oferuje lepszą jakość w niższej cenie – IKEA czy Leroy Merlin? Porównując obie sieci, zauważyłem, że asortyment jest dość różnorodny. IKEA wydaje się być bardziej skoncentrowana na meblach i akcesoriach domowych, podczas gdy Leroy Merlin oferuje szerszy wybór materiałów budowlanych i narzędzi. Zastanawiam się nad tym, gdzie lepiej zrobić zakupy planując remont mieszkania... Prowadzę własne rozeznanie, ale chciałbym usłyszeć opinie innych użytkowników forum. Szczególnie interesuje mnie jakość materiałów użytych do produkcji mebli oraz ich funkcjonalność. Rozpocznijmy dyskusję opartą na konkretnych przykładach oraz waszych osobistych doświadczeniach...
Lubię oba sklepy! Ale muszę powiedzieć, że jeśli chodzi o narzędzia i większe projekty remontowe to Leroy Merlin ma moje głosy!! Oczywiście IKEA jest świetna jeżeli mowa o dekoracjach i niedrogich meblach – idealna dla kogoś kto lubi często zmieniać wnętrza! Jednakże jakość niektórych produktów może pozostawiać wiele do życzenia... Kiedy kupowałem tam półki musiałem je po roku wymienić bo się wygięły.
Gdybyśmy mieli porównać oba miejsca pod względem oferty to bez wątpienia IKEA przoduje jeśli chodzi o design i nowoczesność. Ich produkty są stylowe i pasujące praktycznie do każdego wnętrza. Uwielbiam tamtejszą prostotę montażu - wszystko masz w zestawie. Rzeczy z IKEA bardzo dobrze komponują się ze sobą tworząc spójne aranżacje. Natomiast Leroy Merlin to dla mnie synonim solidności - jak potrzebujesz czegoś "na lata" to warto tam zajrzeć.
Kamilosss napisał(a):Prowadzę własne rozeznanie, ale chciałbym usłyszeć opinie innych użytkowników forum.
Wyobraź sobie, że od lat śledzę rynek i analizuję oferty różnych sklepów budowlanych oraz sieci meblowych. Stwierdzam, że zarówno IKEA jak i Leroy Merlin mają swoje plusy i minusy. Co prawda, można by pomyśleć, że te dwa miejsca nie są bezpośrednio porównywalne ze względu na profil asortymentu – jednak obydwa mają szeroką ofertę produktów dekoracyjnych i użytecznych w domu czy mieszkaniu.
TO JEST TAKIE TRUDNE!! Ja osobiście uwielbiam oba sklepy!!! Ikea ma cudowne dodatki do domu a Leroy najlepsze farby!!! Kupowanie w Ikei to taka przyjemność! Można tam spędzić cały dzień! A co do jakości... cóż czasami faktycznie trafiają się produkty mniej trwałe ale za taką cenę?! To nic dziwnego!
Praktycznie rzecz biorąc – kupowanie w jednym miejscu wszystkiego to utopia. Ja preferuję podejście mieszane; jeśli chodzi o drobnicę dekoracyjną oraz tekstylia - IKEa rządzi - niska cena a całkiem przyjemny design. Jeżeli natomiast potrzebuje czegoś bardziej trwałego np drzwi czy panele podłogowe wolę uderzyć do Leroy'a. Wszystko zależy od potrzeb projektu...
Czytam Wasze komentarze i staram się zrozumieć który sklep byłby dla mnie lepszy przy moim pierwszym samodzielnym remoncie... Chciałem zapytać czy macie jakies rady dotyczące konkretnych produktów? Szukam czegoś co przetrwa lata a jednocześnie nie będzie kosztować fortuny!

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości