Pęknięcia w ścianach - jak skutecznie naprawić i zapobiegać?

8 Odpowiedzi, 511 Wyświetleń

Ostatnio zauważyłam pęknięcia na ścianach w moim nowym mieszkaniu. Wcześniej ich nie było, a pojawienie się ich dosłownie z dnia na dzień jest dla mnie niepokojące. Poczytałam trochę na ten temat i wydaje mi się, że przyczyn może być wiele, od osiadania budynku po błędy w wykonawstwie. Przede wszystkim jednak istotne jest właściwe zdiagnozowanie problemu i znalezienie skutecznego rozwiązania, które zapobiegnie dalszym uszkodzeniom. Wydaje mi się, że pierwszym krokiem powinno być ustalenie czy pęknięcia są strukturalne czy też nie, co może wymagać konsultacji z fachowcem. Potem można by przystąpić do odpowiednich napraw – w przypadku niewielkich rys stosuje się różnego rodzaju masy szpachlowe i wypełniacze, natomiast większe ubytki mogą wymagać bardziej zaawansowanych metod jak np. iniekcja krystaliczna czy nawet wzmocnienie ściany siatką zbrojeniową lub taśmami kompozytowymi. Sama jednak nie jestem ekspertem i byłabym wdzięczna za wszelkie rady od osób bardziej doświadczonych w tym temacie.

Wiadomości w tym wątku
Pęknięcia w ścianach - jak skutecznie naprawić i zapobiegać? - przez Efemeryda - 02-28-2024, 03:20 PM

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości