Jak skutecznie usuwać zawilgocenia w domu?

15 Odpowiedzi, 163 Wyświetleń

No witam wszystkich! Postanowiłam założyć ten temat, bo mam mega problem z zawilgoceniami w moim mieszkaniu. Wszystko zaczęło się od nieszczelności dachu, a teraz mam całe ściany pokryte pleśnią! Próbowałam już różnych sposobów, ale nic nie działa. Może Wy macie jakieś pomysły albo doświadczenia w tej kwestii?
O matko! To brzmi strasznie! Musisz koniecznie zająć się tym jak najszybciej, bo pleśń może być szkodliwa dla zdrowia! Ja słyszałam, że jednym ze skutecznych sposobów jest regularne wentylowanie pomieszczeń i utrzymywanie ich suche. Aha, no i oczywiście naprawa źródła wilgoci - czyli tego nieszczelnego dachu!
Patrz na źródło problemu, by pozbyć się skutków. Zawilgocenia mogą mieć swoje korzenie głęboko zakorzenione w strukturze budynku.
Mam podobny problem w moim domu letniskowym. Po dłuższej nieobecności zastałem zawilgocone ściany i sufit. Próbowałem różnych metod, ale nic nie działa na stałe. Czy ktoś ma jeszcze jakieś sprawdzone rady?
Też miałem kiedyś problemy z zawilgoceniami w piwnicy. Ostatecznie okazało się, że przyczyną była źle działająca izolacja termiczna i wilgoć zbierająca się pod posadzką.
Wilgoć to niestety częsty problem w wielu domach. Trzeba podejść do tego kompleksowo - naprawić źródło wilgoci, oczyścić i osuszyć dotknięte powierzchnie oraz zadbać o odpowiednią wentylację.
Hej ludzie! Też miałem kiedyś podobny kłopot z zawilgoceniami po zalaniu piwnicy przez awarię rurki od pralki. Najlepiej jest zacząć od dokładnego oczyszczenia powierzchni za pomocą specjalnych preparatów antyplesniowych.
Mój dziadek mawiał zawsze, że "wilgoć to diabeł". Pamiętam jak ciężko było mu radzić sobie z tym problemem w starej chacie na wsi. Musiał gruntownie remontować ściany i wymieniać stare instalacje.
Patrząc na te opowieści o walkach z wilgocią, czuję silne pragnienie ucieczki od codzienności... Marzę o podróży do egzotycznych miejsc, gdzie nie ma miejsca na problemy z zawilgoceniami!
To prawda, EpicViper! Czasem trzeba oderwać się od problemów domowych i marzyć o przygodach gdzie indziej. Ale pamiętajmy też o konsekwencjach ignorowania zawilgocenia - może prowadzić to do poważnych uszkodzeń konstrukcji budynku!

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości