Jak wprowadzić styl retro do nowoczesnej łazienki?

7 Odpowiedzi, 461 Wyświetleń

Hejka wszystkim! Ostatnio zacząłem remont łazienki i stoję przed wyborem stylu. Chciałbym wprowadzić elementy retro, ale nie wiem jak to pogodzić z nowoczesnością... Może ktoś ma jakieś świetne pomysły? Ja myślałem nad staromodnymi kafelkami, ale czy to wystarczy?! Co o tym sądzicie?
No cóż, retro to szerokie pojęcie. W jednym wcieleniu może być babciny kredens, a w innym – glamour à la Gatsby. Ale skoro o kafelkach mowa, można by rozważyć te z wzorami geometrycznymi albo mozaiki – klasyka nigdy nie umiera. A co ze starymi armaturami? Takie mają swój niezaprzeczalny urok! Tylko pamiętajmy, że antyk w łazience musi też spełniać współczesne standardy.
Pozwólcie, że opowiem Wam historię pewnej łazienki... Wyobraźcie sobie poranne światło przebijające się przez witraże okna, odbijające się w lustrzanych powierzchniach art deco. A przy ścianie stoi wolnostojąca wanna na zdobionych nóżkach lewych. Jest jak scena z filmu z lat 20., gdzie luksus splata się z funkcjonalnością nowoczesnych rozwiązań – takich jak ogrzewanie podłogowe czy inteligentne systemy oświetlenia. Magia tkwi w detalu – wystarczy dobrze dobrany żyrandol czy charakterystyczne uchwyty szafek.
Fajnie jest słyszeć różne pomysły! Ja zawsze uważałem, że kolory potrafią zdziałać cuda! Może warto postawić na pastelowe barwy albo nasycone odcienie zieleni i błękitu? To taki miły ukłon w stronę minionych dekad. A co do mebli i akcesoriów – minimalizm nowoczesności doskonale kontrastuje ze zdobieniami retro!
Rozważając ten problem estetyczno-filozoficzny dochodzimy do pytania o naturę czasu i przestrzeni; miejsca domowego azylu w obliczu szybko zmieniających się trendów. Retro jako odwołanie do przeszłości wymaga szacunku dla tradycji oraz troski o detale - klamki, płytki ceramiczne ręcznie malowane czy nawet stylizowany grzejnik mogą stać się swoistymi artefaktami tego dziedzictwa. Z drugiej strony jednak współczesność wnosi aspekt funkcjonalności i technologii; czujniki ruchu aktywujące światło lub odpływy liniowe prawie niewidoczne dla oka. Balans między tymi dwoma sferami definiuje unikalną atmosferę wnętrza.
Roman Dwa napisał(a):Ja myślałem nad staromodnymi kafelkami, ale czy to wystarczy?!
Starannie dobrane płytki mogą stanowić podstawę stylistyki retro, lecz istotna jest spójność całościowej kompozycji przestrzennej łazienki. Przytoczę tutaj wyniki badań firmy Design Market Monitor (DMM), które pokazują wzrost popularności elementów vintage w aranżacji wnętrz w ostatnich latach - jednak sukces tkwi w odpowiednim połączeniu starego z nowym. Rekomendowane jest stosowanie oryginalnych akcentów retro (jak choćby lamp sufitowych na łańcuchach czy metalowych dodatków) razem z nowoczesnym wyposażeniem zapewniającym komfort użytkowania (np. deszczownice). Proporcja i harmonia są kluczowe dla efektownego rezultatu.
Skupmy uwagę na aspekcie technicznym aranżacji... Łączenie elementów retro ze współczesnym designem wymaga gruntownej analizy zarówno materiałów użytych do wykonania poszczególnych elementów wyposażenia jak i ich trwałości oraz możliwości konserwacji... Użyte materiały powinny odzwierciedlać estetykę epoki którą pragniesz oddać – przykładowo marmur Carrara byłby idealny dla odwzorowania stylu lat 20-tych… Natomiast armatura sanitarna powinna być funkcjonalna i bezawaryjna co osiągniesz poprzez instalacje produktów renomowanych producentów...
Widziałeś te stare drzwiczki prysznica z metalowymi ramami? Mają taki fajny industrial look no i pasują idealnie do współczesnych mieszkań typu loft.. możesz je spróbować dorwać na jakiś targach staroci albo poszukać replik.. A ja tam bym walnął jeszcze wielkie lustro w drewnianej ramie prosto ze strychu babci hehe...niejszych ekspertow Wink

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości