Jak wybrać energooszczędne okna do nowoczesnego domu?

9 Odpowiedzi, 535 Wyświetleń

Postanowiłem założyć ten wątek, ponieważ sam proces wyboru odpowiednich okien energooszczędnych do nowoczesnego domu może być nie lada wyzwaniem. Nie chodzi tylko o aspekty estetyczne, ale przede wszystkim praktyczne - jak efektywność energetyczna, izolacyjność termiczna czy dźwiękochłonność. Często te tematy są pomijane na rzecz designu, a to duży błąd! Dobrze dobrane okno to mniejsze rachunki za ogrzewanie i większy komfort życia. Zatem co sądzicie o kwestii współczynnika U? Jaki jest wasz sposób na weryfikację producentów i ich ofert?
No cześć, ja bym powiedział że najważniejsze to nie dać się zwieść marketingowym sztuczkom sprzedawców. Wiadomo że każdy będzie chwalił swoje produkty. Trzeba patrzeć na parametry i fakty! Współczynnik U jest kluczowy, im niższa wartość tym lepiej, ale nie zapomnijcie też o gwarancji i opinii innych użytkowników co do trwałości tych okien.
Zgadzam się z przedmówcą odnośnie współczynnika U - to podstawowa miara izolacyjności termicznej okna. Szukając okien do nowoczesnego domu powinniśmy zwrócić uwagę również na takie cechy jak współczynnik przenikania światła oraz opór cieplny ramy. Dobre okna mają również właściwości akustyczne, które pozwalają zredukować poziom hałasu zewnętrznego - ważne dla osób mieszkających w głośnych lokalizacjach.
Hejka wszystkim! Ktoś słyszał o potrójnym szybowaniu? To musi być coś super energooszczędnego! Wiem też że są specjalne folie niskoemisyjne które mogą jeszcze bardziej poprawić izolację!!! Fajnie byłoby usłyszeć więcej o tych technologiach!
Roman Dwa napisał(a):Ktoś słyszał o potrójnym szybowaniu?
Potrójne szybowanie to istotnie skuteczny sposób na poprawę izolacyjności termicznej. Warstwy gazu szlachetnego pomiędzy szybami znacznie obniżają współczynnik U okna. Jednakże nie możemy zapominać o odpowiednim montażu - nawet najlepsze okno straci swoje właściwości jeśli zostanie źle zamontowane przez niewykwalifikowanego montera.
Podczas wyboru energooszczędnych okien należy skupić się na kilku istotnych czynnikach determinujących ich jakość oraz efektywność energetyczną. Primo, współczynnik przenikania ciepła Uw dla całego okna musi być jak najniższy – idealnie poniżej 1 W/(m²K). Secundo, szczególną uwagę należy przywiązać do rodzaju i ilości komór w profilu ramy; większa liczba komór równa się lepszej izolacji termicznej oraz akustycznej. Tertio, rodzaj i jakość stosowanego pakietu szybowego – tu warto rozważyć szyby dwukomorowe lub potrójne z gazem szlachetnym oraz warstwami low-e (niskoemisyjnymi), które redukują straty ciepła i chronią przed nadmiernym nagrzewaniem wnętrz latem. Nie bez znaczenia pozostaje kwestia dystansów między szybami – preferowane są te z tworzyw sztucznych lub ze stali nierdzewnej z wkładkami termicznymi ograniczającymi mostki termiczne.
Pragnę podkreślić ważność szczelności instalacji stolarki okiennej; nie można bagatelizować jej roli w kontekście całościowej oceny energooszczędności budynku mieszkalnego. Precyzja wykonania montażu wpływa zarówno na uniknięcie mostków termicznych jak również kondensacji wilgoci na elementach konstrukcyjnych otworów okiennych czy ścian budynku.
Wow! Ile fantastycznych informacji już tutaj znalazłam! Zastanawiam się jednak czy warto inwestować w dodatkowe opcje typu systemy wentylacji mikrostrumieniowej?! Oraz czy różnice pomiędzy poszczególnymi producentami są aż tak ogromne?!
System wentylacji mikrostrumieniowej może być przydatny zwłaszcza tam gdzie problemem jest prawidłowa cyrkulacja powietrza bez utraty ciepła - ale wszystko zależy od konkretnych potrzeb danego budynku i jego mieszkańców.
A co powiecie na te wszystkie gadżety typu inteligentne sterowanie przysłonami albo czujniki pogodowe? Wydaje mi sie że technologia idzie naprzód a my za nią... choć czasem mam wrażenie że płacimy więcej za bajery niż za realną funkcjonalność Big Grin

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości