No więc, zakładam ten wątek, bo ostatnio siedziałem na swoim starym tarasie i zacząłem się zastanawiać, czy bardziej opłaca się go renowować, czy lepiej byłoby po prostu wywalić wszystko i postawić nowy od podstaw. Szukałem różnych artykułów i zdania są podzielone. Jedni mówią o zachowaniu "ducha" starego budownictwa, inni że to strata kasy i czasu. Jakie jest wasze zdanie? Ja osobiście skłaniam się ku wymianie, ale może dlatego, że nie znoszę półśrodków i starych rzeczy – jak coś robić to porządnie.
ALE przecież każdy STARY element ma SWOJĄ duszę! Nie możesz po prostu tego ZIGNOROWAĆ! Renowacja to sztuka zachowania HISTORII oraz CHARAKTERU miejsca!!! Wyobraź sobie te wszystkie wspomnienia zawarte w DREWNIANYCH deskach twojego tarasu! Oczywiście wymiana może wydawać się łatwiejsza, ale gdzie TU poszanowanie dla przeszłości?! Przyznam szczerze, że BARDZO mnie to irytuje jak ludzie chcą WYRZUCIĆ coś tylko dlatego, że jest STARE!
Patrzcie ludzie logicznie; wszystko sprowadza się do dwóch rzeczy – $$$ i bezpieczeństwo. Jeśli stary taras grozi zawaleniem lub wymaga mega nakładu finansowego by go utrzymać przy życiu to sorry ale ekonomia górą. Nikt tu nie mówi o niszczeniu historii ale praktycznym spojrzeniu na temat użyteczności obiektu vs jego sentymentalną wartość którą nota bene można odzwierciedlić w nowej konstrukcji dodając choćby parę staroci ze starego zestawienia.
Bez względu na wszystko uważam ŻE należy SZANOWAĆ przeszłość I łączy ją Z NOWOCZESNOŚCIĄ!!! WYMIANA może być potrzebna ALE dobrze JEŚLI robiona z rozwagą!!! My jako LUDZIE tworzymy HISTORIĘ a ona JEST WSZYSTKIM CO MAMY!!!