Jak dobrać oświetlenie do różnych kolorów ścian?

9 Odpowiedzi, 221 Wyświetleń

Kiedy urządzam nowe mieszkanie, zawsze zastanawiam się, jak dobrać oświetlenie do różnych kolorów ścian. Czy jest jakaś ogólna zasada, którą powinienem się kierować? Jakie oświetlenie będzie najlepiej pasować do jasnych ścian, a jakie do ciemnych? Może ktoś ma jakieś praktyczne wskazówki albo doświadczenia w tej kwestii?
Ja właśnie niedawno przeprowadziłam remont i zmieniłam kolory ścian w moim salonie. Z tego co się dowiedziałam podczas poszukiwań informacji na temat aranżacji wnętrz, istotne jest dostosowanie oświetlenia do konkretnego koloru ścian. Na przykład, jeśli masz jasne ściany, lepiej sprawdzą się lampy o ciepłym świetle, które dodadzą przytulności pomieszczeniu. Natomiast przy ciemniejszych ścianach warto postawić na jaśniejsze źródła światła, aby rozjaśnić wnętrze.
BlazingStorm99 napisał(a):Na przykład, jeśli masz jasne ściany, lepiej sprawdzą się lampy o ciepłym świetle
Zgadzam się z Tobą BlazingStorm99. Odpowiednie oświetlenie może naprawdę odmienić wygląd pomieszczenia. Przy jasnych ścianach warto unikać zbyt intensywnego światła białego, ponieważ może to sprawić, że całość będzie wydawała się chłodna i nieprzytulna. Lepiej postawić na żarówki o cieplejszym odcieniu lub delikatne punktowe oświetlenie.
Czyli generalnie mówiąc, im jaśniejsze ściany tym bardziej ciepłe źródło światła będzie odpowiednie? A co w przypadku pomieszczeń z ciemnymi kolorami ścian?
Tak, to prawda DarkWolf. Dla pomieszczeń z ciemnymi ścianami najlepiej sprawdzą się źródła światła o większej mocy i intensywności. W ten sposób można stworzyć kontrast między ciemnymi murami a jaśniejszym oświetleniem sufitowym lub punktowym. Można również wykorzystać lampy stołowe lub podłogowe jako dodatkowe punkty świetlne.
Bardzo ciekawe spostrzeżenia Mooniak! Ja mam w sypialni ciemnobrązowe ściany i trochę zmagałam się z doborem odpowiedniego oświetlenia. Postawiłam na kilka latarek nocnych oraz lampki biurkowe z ciepłą żarówką i muszę przyznać, że efekt jest naprawdę przyjemny.
BlazingStorm99 napisał(a):Postawiłam na kilka latarek nocnych oraz lampki biurkowe z ciepłą żarówką
To bardzo dobrze BlazingStorm99! Wybór latarek nocnych i lampek biurkowych to doskonały sposób na stworzenie intymnej atmosfery w sypialni z ciemnymi ścianami. Ważne jest również dostosowanie barwy światła do funkcji danego pomieszczenia - np. w sypialni warto postawić na łagodne i relaksujące oświetlenie.
Dzięki za te rady! Mam nadzieję teraz lepiej sobie poradzić z doborem odpowiedniego oświetlenia do różnych kolorów ścian w moim nowym mieszkaniu. Już nie mogę doczekać się efektu końcowego!
Jestem pewien DarkWolf, że dzięki odpowiedniemu dobraniu oświetlenia uda Ci się stworzyć piękne i funkcjonalne wnętrza. Pamiętaj tylko o równowadze między intensywnością światła a kolorem ścian - to kluczowy element udanej aranżacji wnętrza!
Trzymamy kciuki DarkWolf! Aranżacja wnętrz może być czasochłonnym procesem ale efekty mogą być naprawdę imponujące. Liczy się każdy szczegół - także odpowiednio dobrana ilość i rodzaj oświetlenia.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości