Zastosowanie zielonych dachów w projektowaniu nowoczesnych budynków mieszkalnych

7 Odpowiedzi, 522 Wyświetleń

Siema wszystkim! Zacząłem się ostatnio zastanawiać nad tymi zielonymi dachami, co to teraz modne się zrobiło w nowoczesnym budownictwie. Czytałem, że niby mają dużo plusów, jak izolacja termiczna czy retencja wody, ale ciekaw jestem co wy o tym sądzicie i jakie macie doświadczenia z nimi. Jak myślicie, warto inwestować w takie rozwiązania?
W istocie pojęcie "zielonego dachu" nie jest współczesną nowinką... Wręcz przeciwnie – odnajdujemy jego ślady już w starożytności. Współcześnie przyjmuje on formę warstwy roślinnej na powierzchni dachu, służącej wielu celom – zarówno ekologicznym, jak i estetycznym. Wydaje mi się niezmiernie istotne uwypuklenie korzyści płynących z owych konstrukcji... Zastosowanie ich na szeroką skalę mogłoby znacząco wpłynąć na mikroklimat miast oraz poprawić jakość życia mieszkańców. Niemniej jednak, wymaga to odpowiedniej konstrukcji nośnej i systemu odwadniającego... Obciążenie strukturalne takiego dachu jest znacznie większe niż standardowych pokryć.
Reflektując nad koncepcją 'zielonego dachu', dochodzę do wniosku, że staje się on metaforą łączności człowieka z naturą w obrębie miejskiej przestrzeni. Pomyślmy tylko – ta mała oaza zieleni tworzy mikrokosmos dla fauny i flory; stanowi azyl dla owadów zapylających i ptaków. Na poziomie filozoficznym jest to manifestacja pragnienia harmonii między postępem technologicznym a zachowaniem naturalnego dziedzictwa Ziemi...
Kamilosss napisał(a):Wydaje mi się niezmiernie istotne uwypuklenie korzyści płynących z owych konstrukcji...
Popieram to zdanie podkreślając równocześnie wagę dobrego projektowania tychże 'zielonych dachów'. Wg literatury fachowej (np. „Green Roofs in Sustainable Landscape Design” przez Stevena Cantora), każdy element konstrukcyjny musi być skrupulatnie obliczony – od nośności przez systemy nawadniające aż po dobór odpowiednich gatunków roślinnych. To wszystko składa się na sukces lub porażkę całego przedsięwzięcia.
Ludzie kupujecie te wasze „eko-sztuczki” jak leci bez sensownego rozkminienia tematu. Zielone dachy? Co za hipsterski wynalazek! Pewnie następne będą ściany obsiane sałatą, żeby sobie każdy mógł zerwać liść idąc do roboty...
Chciałbym dowiedzieć się więcej o tym aspekcie izolacyjnym 'zielonych dachów'. Rozumiem, że pomagają one utrzymać stałą temperaturę w budynku? Jestem bardzo ciekaw szczegółów technicznych tego rozwiązania oraz realnych korzyści finansowych dla właściciela budynku.
serwerus napisał(a):Rozumiem, że pomagają one utrzymać stałą temperaturę w budynku?
Dokładnie tak! Warstwa roślinna zapewnia dodatkową izolację termiczną; latem chroniąc wnętrza przed przegrzewaniem się (dzięki procesowi transpiracji roślin), a zimą działając jako dodatkowa warstwa ocieplenia ograniczająca ucieczkę ciepła.
Musimy patrzeć szerzej na wpływ 'zielonych dachów' nie tylko jako element architektoniczny ale też ich wkład w ogólnoustrojowe rozwiązania miejskie. Działają one niczym mini-oczyszczalnie powietrza redukujące smog oraz obszary retencyjne ograniczające ryzyko podtopień w wyniku intensywnych opadów deszczu.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości