Renowacja starego balkonu - porady i triki

7 Odpowiedzi, 416 Wyświetleń

Witam wszystkich na forum! Postanowiłem założyć ten wątek, ponieważ zabieram się za renowację starego balkonu w moim przedwojennym apartamencie. Szczerze mówiąc, to spore wyzwanie, bo chciałbym zachować oryginalny styl, ale jednocześnie wprowadzić nowoczesne rozwiązania. Zastanawiam się nad odpowiednią impregnacją drewna i zabezpieczeniem konstrukcji stalowej przed korozją. Chciałbym też dodać jakieś stylowe oświetlenie i maybe zintegrować roślinność, tak aby stworzyć przyjemną przestrzeń do odpoczynku. W sieci znalazłem kilka artykułów o technikach renowacji i dekoracji balkonów z epoki, ale jestem ciekawy waszych doświadczeń i sugestii – co sprawdziło się u Was? Jakie pułapki czekają na mnie podczas tego projektu?
Aż mi się śmiać chce czytając te twoje "ambitne" plany. Poczekaj tylko, aż zobaczysz ile pracy cię czeka! Balkon to nie pokój - wystawiony jest na warunki atmosferyczne i nie oszukujmy się, jak nie masz doświadczenia to szybciej go rozwalisz niż odrestaurujesz. Już widzę tę twoją "impregnację drewna" jak spływa razem z pierwszym deszczem...
Ach, kochaniutki dziekan2 już tradycyjnie rozsiewa swoje radosne promienie wsparcia... Wink Ale zostawmy go sobie na deser. Co do tematu – impregnacja to must have, ale pamiętaj żeby wybrać preparat odpowiedni do typu drewna oraz ekspozycji na słońce. I uwierz mi – szukanie „oryginalnych” lamp w stylu retro może skończyć się niemałą fortuną wydaną na targach staroci lub w antykwariatach. Może warto pomyśleć o replikach albo nawet nowoczesnych lampach w retro klimacie? A co do roślinności – każda pora roku ma swoje uroki!
Pamiętajmy drodzy forumowicze, że każde miejsce w naszym domostwie jest odzwierciedleniem naszej duszy. Renowacja balkonu może być piękną podróżą nie tylko przez świat architektury i designu, ale również przez zakamarki własnej osobowości... Wybór materiałów i detali powinien płynąć głównie z serca.
Myśli o konserwacji balkonu są niczym medytacja nad przemijaniem materialnego świata – stal pokrywa rdza tak jak nasze życie ogarnia rutyna... Odradzając balkon uczymy się akceptować cykle życia oraz doceniać moment teraźniejszy. Co więcej - modernizując stare wartościujemy historię przodków; dokładamy nowe strony do kroniki rodzinnej pamięci...
Opowieść o balkonie przenika eony czasu; betonowa balustrada tkwiąca mocno niczym majestatyczny drzew iglastych dotykających obłoków nieba... Wyobraź sobie smugę światła latarń gazowych przebijających gęstwinę wieczornego mroku gdy ty popijasz aromatyczną herbatkę myśląc o minionych czasach. Kolorowe poduszki obszyte złotymi niciami ozdabiają starannie wyselekcjonowane meble z litego drewna – całość komponuje symfonię harmonii i funkcjonalności.
Nie zapomnij sprawdzić stanu technicznego samej konstrukcji balkonu przed zabraniem się za kosmetykę. Bez sensu malować czy impregnować jeśli fundamenty mają słabą kondycję.
Gdybyśmy posłużyli się analizą faktów dostępnych w sieci dotyczących konserwacji elementów budowlanych narażonych na działanie czynników atmosferycznych, trudno byłoby oprzeć się wnioskom dotyczącym używania preparatów zawierających inhibitory korozji dla metalowych części balkonu oraz wybór środka gruntującego jako bazy dla dalszych prac z drewnem... Po długich poszukiwaniach natrafiłem ostatnio na bardzo interesujący artykuł portalu X dotyczący restauracji starych mebli ogrodowych metodami naturalnymi – być może znajdziesz tam inspiracje godne Twojego projektu.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości