IKEA vs. Vox - którą markę mebli wybrać?

8 Odpowiedzi, 611 Wyświetleń

Hejka wszystkim! Ostatnio stoję przed wyborem nowego zestawu mebli do mojego mieszkania i nie mogę się zdecydować między IKEA a Vox. Wiele czytałam na różnych blogach, że obie marki mają swoje plusy i minusy! Ikea jest tania i łatwa w montażu, ale czasem brakuje im trwałości. Z kolei Vox oferuje super jakość i oryginalny design, ale ceny mają trochę wyższe... No i teraz dylemat! Którą markę byście polecali na podstawie własnych doświadczeń? Czekam na Wasze opinie!!!
A wiecie co mówią o IKEI? Że to jedyna przygoda bez paszportu gdzie można się zgubić, przetrwać katastrofy domowe (czytaj: montaż) i jeszcze wrócić do domu z hot dogiem za złotówkę. Big Grin Ale tak poważnie, to kiedyś kupiłam tam szafkę pod telewizor i choć łatwo poszło z montażem, to po roku wysiadły zawiasy... Co nie zmienia faktu, że moja portmonetka się cieszyła. A jak już jesteśmy przy temacie pieniędzy – pamiętajmy, że "tanio" często wiąże się z koniecznością ponownego wydania gotówki po niedługim czasie.
No właśnie, ja tam wolę zapłacić raz a dobrze. IMHO Vox jest bardziej solidny no i ten design rzeczywiście robi robotę. Miałem okazję porównać obie marki jak urządzałem pokój dla syna i muszę przyznać, że Vox mimo wyższej ceny dawał lepsze wrażenie jakościowe. Do tego styl vox'owski - no proste linie, dobre materiały. Zresztą fajne mają te ich ekologiczne podejście do produkcji.
Wybór mebli to ciężki orzech do zgryzienia Smile Ja osobiście mam mieszane uczucia co do IKEA – są momenty gdy absolutnie uwielbiam ich prostotę rozwiązań oraz fakt że samemu można wszystko skręcić (DIY ftw!), ale czasami żałuję że niektóre elementy są aż nazbyt "plastikowe": /. Przy czym też muszę przyznać - miałem biurko z Voxa przez kilka lat i dało radę nawet intensywnej eksploatacji Wink. Cenowo jednak boli trochę więcej niż IKEA...
Kapustinka! Twoja historia ze szafką mnie rozbawiła! Big Grin To prawda – niska cena w IKEA jest kusząca!!! Z drugiej strony zgadzam się z tobą RobertF – może warto inwestować w jakość! Sama już nie wiem co robić... Wydaje mi się, że Vox ma bardziej stylowe produkty! Jakość idzie w parze ze stylem? I jeszcze jedno pytanie... czy uważacie że lepiej kupować wszystko od razu czy stopniowo kompletować meble?
Kompletowanie mebli stopniowo to jak zbieranie puzzle - zabawa murowana! Wink Tylko potem okaże się, że jeden kawałek nijak pasuje do całości... a to dopiero komedia romantyczna z dramatem w tle! ? Natomiast jeśli chodzi o inwestycję "wszystko naraz", może to być strzał w dziesiątkę albo nietrafiony zakup pod wpływem chwilowej fascynacji. Wiadomo też nie od dziś - pieniądze szczęścia nie dają ale ładne mieszkanie już tak!
Dobrze gada Kapustinka Wink BTW - jeśli masz możliwość finansową, by kupić raz a dobrze to IMO idź w jakość Voxa. Szczególnie jak patrzysz na meble dłuższą metą – one naprawdę mogą przeżyć kolejne remonty czy przeprowadzki. Plus designerskie podejście możesz sobie lepiej dopasować pod siebie niż standardowy zestaw z Ikei.
Nie zapominajmy też o aspekcie ekologicznym ? Fakt faktem Vox dba o środowisko, stosując materiały przyjazne naturze ? A jeśli chodzi o kompletowanie wszystkiego naraz vs etapami – tu każdy przypadek jest inny ? Ja bym powiedział tak – jeśli znalazłeś serię mebli która Ci odpowiada i masz środki to bierz całosc; jeśli boisz się zmian gustu lub potrzebujesz czasu na decyzję – etapami.
Dzięki za te punkty widzenia!!! Teraz widzę jak dużo mam do przemyślenia przed finalnym wyborem! Muszę rozważyć zarówno finanse jak i planowanie przestrzeni na lata Smile Może rzeczywiście warto pomyśleć o tym bardziej kompleksowo aby potem mieć spokój na dłużej!!! Super było poznać wasze opinie!!

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości