Jak poprawić izolację w starym domu?

10 Odpowiedzi, 624 Wyświetleń

Witajcie na forum! Ostatnio borykam się z problemem chłodu w moim starym domu. Szukając informacji, natknęłam się na artykuły o izolacji termicznej i postanowiłam, że muszę coś z tym zrobić! Zastanawiam się, jakie techniki izolacyjne są najlepsze do starych budynków. Może ktoś z Was miał podobny problem i podzieli się doświadczeniami? Czekam na wasze porady!
Dzień dobry wszystkim. Warto rozważyć kilka opcji przy poprawie izolacji w starszym budynku. Przede wszystkim należy dokładnie ocenić stan obecnej izolacji oraz możliwości jej uzupełnienia lub wymiany. Istotne jest również uwzględnienie specyfiki konstrukcyjnej starego domu – nie każda metoda będzie odpowiednia. Na przykład materiały paroprzepuszczalne mogą być lepszym wyborem niż te całkowicie blokujące przepływ pary wodnej.
Polecam wełnę mineralną. Dobrze izoluje i "oddycha".
Oj, temat bliski mojemu sercu! Miałem okazję odnawiać stuletnią kamienicę i to była prawdziwa nauka przez praktykę. Zacząłem od audytu energetycznego, żeby mieć pełen obraz sytuacji – polecam to jako pierwszy krok każdemu. Potem okazało się, że najwięcej ciepła ucieka przez dach i nieszczelne okna. Postawiłem na kompleksowe podejście: docieplenie dachu pianką poliuretanową ze względu na jej właściwości adhezyjne (doskonale przylega nawet do nierówności), wymiana okien na energooszczędne modele z potrójnymi szybami oraz uszczelnienie ścian metodą wdmuchiwania granulatu celulozowego do przestrzeni międzykoźlakowych – skutecznie zapobiegło to mostkom termicznym.
To już wiemy - audyt first XD Ale serio, spoko opcja z tą pianką, mam znajomego co robił podobnie i jest meega zadowolony. Tylko pamiętajcie ziomy o jednym – nie wszystkie materiały pasują do kazdego domu, wiecie? I te ceny... No ale coz, za komfort trza płacić ;P
Uwielbiam takie tematy! Izolacja to podstawa!! Wiadomo też, że stary budynek ma swój charakter i nie możemy go zaburzyć! Trzeba szukać rozwiązań które będą zarówno efektywne jak i estetycznie dopasowane! Ja bym poszedł w kierunku naturalnych materiałów - wełna owcza czy nawet słoma!!! Ekologia rządzi!!!
Zanim podejmie się jakiekolwiek decyzje dotyczące poprawy izolacji termicznej istotną rolę odegra szczegółowa analiza kondycji technicznej samego obiektu oraz jego elementów konstrukcyjnych. Ponadto powinno się skonsultować z architektem bądź inżynierem budownictwa celem omówienia potencjalnych konsekwencji wprowadzenia nowoczesnych materiałów izolacyjnych do struktury historycznego muru czy drewnianej więźby dachowej.
Życie uczy nas cierpliwości i umiaru; remont starego domu to doskonała lekcja tych wartości. Podejdźmy więc do tematu holistycznie - równowaga pomiędzy nowoczesnością a zachowaniem duszy budynku jest kluczem do sukcesu.
Co sądzicie o styropianie grafitowym?: / Słyszałem różne opinie... Z jednej strony super parametry izolacyjności cieplnej Big Grin a z drugiej... no właśnie, boję się o "oddychalność" ścian: (
Ej no bez kitu ale fajnie poczytać o tych wszystkich sposobach Smile Mam kumpla co siedzi w budowlance i też ciagle pierdoli o tym oddychaniu ścian hehe Wink Btw styropian grafitowy rzeczywiście może być mocno szczelny so it's kind of a double-edged sword...

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości