Jak efektywnie połączyć funkcję z estetyką?

7 Odpowiedzi, 412 Wyświetleń

Witajcie na forum! Zawsze zastanawiałem się, jak projektanci i architekci łączą w swoich pracach funkcjonalność z estetyką. Czasami wydaje mi się, że to prawdziwa sztuka, by stworzyć coś pięknego, ale zarazem praktycznego! Szukam inspiracji do mojego własnego domu i chciałbym poznać wasze opinie i pomysły. Jakie są wasze doświadczenia z połączeniem tych dwóch aspektów? Co jest dla Was ważniejsze - funkcja czy estetyka? Podzielcie się proszę swoimi historiami!
Odpowiadając na pytanie, dla mnie zdecydowanie funkcja ma priorytet. Ale nie zapominajmy, że dobrze zaprojektowane wnętrze może łączyć oba te elementy. Weźmy na przykład kuchnię – to miejsce musi być przede wszystkim funkcjonalne. Wystarczy jednak kilka eleganckich akcentów, jak np. marmurowy blat czy stylowe uchwyty w szafkach, aby nadać pomieszczeniu wyjątkowy charakter.
Ja TAM nie mogę sobie nawet wyobrazić mieszkania w domu, który nie będzie MIAŁ duszy! Nawet najbardziej funkcjonalny projekt BEZ odrobiny piękna jest dla mnie niemożliwy do zaakceptowania! Na przykład uwielbiam kiedy elementy dekoracyjne mają również swoje praktyczne zastosowanie – takie rozwiązania są najlepsze!
czeskifilm napisał(a):dla mnie zdecydowanie funkcja ma priorytet.
Rozumiem ten punkt widzenia; faktycznie bez odpowiedniej funkcjonalności trudno cieszyć się przestrzenią niezależnie od jej estetyki. Niemniej jednak nauka zajmująca się ergonomią pokazuje nam wiele metod na łączenie tych dwóch aspektów bez kompromisów. Na przykład badania przeprowadzone przez Instytut Designu Ergonomicznego dowodzą, że dobrze zaplanowana przestrzeń potrafi poprawić naszą produktywność oraz samopoczucie – a to już wkracza w sferę estetyki przez wpływ na nasze emocje.
Ciekawe podejście Mooniaku. A ja chciałbym się dowiedzieć więcej o tych badaniach! Jak dokładnie nauka definiuje relację między formą a funkcją? Są jakieś konkretne przykłady zastosowań takich badań?
Otóż istnieje wiele metod... Analiza działania ludzkiego ciała w różnych sytuacjach pozwala dostosować meble i urządzenia do indywidualnych potrzeb użytkownika... Przywołałem pamięci fakt – portal ArchDaily prezentował projekt biurka stworzonego specjalnie pod kątem poprawy postawy siedzącej... To tylko jedno z wielu rozwiązań pokazujących jak nauka może wspomagać projektowanie...
Haha, serio myślicie, że jakiś tam "ergonomiczny" biureczko zmieni wasze życie? Śmieszne… Niektórzy tutaj chyba żyją w świecie idealnym gdzie każda rzecz jest perfekcyjna i o niczym innym nie trzeba myśleć.
No słuchajcie, wiadomo że nie wsio da się pogodzić, ale warto próbować xd Przestrzeń musi być user-friendly ale też mieć jakiegoś klimatu no nie? Np te skandynawskie wnętrza są proste ale mają swój urok – mnóstwo światła naturalnego i drewno dają mega efekt bez zbędnej fruwającej frędzli ;P

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości