Cześć wszystkim! Ostatnio rozmyślałam nad remontem swojego mieszkania i stałam przed wyborem - IKEA czy Vox? Wiadomo, że IKEA to król funkcjonalności i skandynawskiego designu, a ceny mają jak za przysłowiowe ziemniaki na targu. Ale z drugiej strony Vox chwali się tym, że są bardziej 'premium' i podobno ich meble to nie tylko kawałek drewna, ale prawdziwa inwestycja w domowe cztery ściany. Co o tym myślicie? Która marka jest lepsza według Was? Chętnie poznam wasze opinie – może dzięki temu łatwiej będzie mi podjąć decyzję. A tak przy okazji, ponoć Vox ma tę zaletę, że każdy mebel jest jak wino – im starszy, tym lepszy... Chociaż patrząc na moje poprzednie zakupy w IKEI to oni też mają kilka modeli co wytrzymują więcej niż jedno przeprowadzki!
No witajcie! Ja muszę przyznać, że jestem wielkim fanem IKEI! Praktyczność połączona z prostym designem to coś co uwielbiam!! Ile razy byłem tam z rodziną i każdy znalazł coś dla siebie – niesamowite! Nie zapominajmy o aspekcie cenowym, bo w końcu portfel też musi odetchnąć po zakupach! Jeśli chodzi o trwałość to sam mam parę sztuk z IKEI już kilka lat i nic się nie dzieje, stoją jak skała. O Vox słyszałem mniej ale na pewno warto dać im szansę - jeśli ktoś szuka czegoś unikatowego i niepowtarzalnego!
Interesująca dyskusja. Trzeba przyznać, że obie marki prezentują odmienne filozofie wzornictwa oraz różnorodność asortymentu. W przypadku IKEA mówimy o minimalistycznym podejściu do designu oraz maksymalizacji funkcjonalności przy jednoczesnym zachowaniu przystępnych cen. Marka ta posiada także system modułowy umożliwiający klientom personalizację mebli do własnych potrzeb. Z kolei Vox charakteryzuje się indywidualnym podejściem do klienta oraz ofertą produktów premium, które są projektowane tak aby sprostać specyficznym wymaganiom estetycznym i użytkowym nabywców poszukujących oryginalności.
Zastanawiając się nad esencją tego dylematu powinniśmy skupić uwagę na tym co właściwie rozumiemy przez 'lepszość'. Czy odnosi się ona do jakości wykonania mebla? A może jednak do jego designu lub trwałości? Rozpatrując tą kwestię przez pryzmat filozofii życia i wnętrza – można by postawić tezę, że meble stanowią pewien rodzaj przedłużenia naszej osobowości. Jak już wspomniała violka6 - firma Vox reklamuje swoje produkty jako długotrwałe inwestycje. Warto tutaj również zauważyć aspekt ekologiczny; Ikea od lat pracuje nad tym aby ich produkcja była coraz bardziej zrównoważona ekologicznie a materiały użyte do produkcji były trwałe ale jednocześnie możliwe do recyklingu w przyszłości. Nie możemy także pomijać faktu popularności skandynawskiego stylu propagowanego przez Ikeę który przejawia się w licznych publikacjach dotyczących wnętrzarstwa oraz trendach wystroju domów.
Fakt faktem - personalizacja to super sprawa!!! Ale spójrzmy prawdzie w oczy – ilości opcji jakie daje nam Vox są naprawdę godne uwagi. Tak naprawdę te dwie firmy celują w różne grupy docelowe – jeden sklep oferuje nam gotowe rozwiązania szybkie w montażu (super na studenckie mieszkanko), a drugi stawia na indywidualne projekty (doskonałe gdy budujemy dom marzeń). To trochê jak porównanie jabłek do gruszek hah!