IKEA vs. Vox - która marka mebli jest lepsza?

7 Odpowiedzi, 458 Wyświetleń

Cześć wszystkim! Ostatnio rozmyślałam nad remontem swojego mieszkania i stałam przed wyborem - IKEA czy Vox? Wiadomo, że IKEA to król funkcjonalności i skandynawskiego designu, a ceny mają jak za przysłowiowe ziemniaki na targu. Ale z drugiej strony Vox chwali się tym, że są bardziej 'premium' i podobno ich meble to nie tylko kawałek drewna, ale prawdziwa inwestycja w domowe cztery ściany. Co o tym myślicie? Która marka jest lepsza według Was? Chętnie poznam wasze opinie – może dzięki temu łatwiej będzie mi podjąć decyzję. A tak przy okazji, ponoć Vox ma tę zaletę, że każdy mebel jest jak wino – im starszy, tym lepszy... Chociaż patrząc na moje poprzednie zakupy w IKEI to oni też mają kilka modeli co wytrzymują więcej niż jedno przeprowadzki!
No witajcie! Ja muszę przyznać, że jestem wielkim fanem IKEI! Praktyczność połączona z prostym designem to coś co uwielbiam!! Ile razy byłem tam z rodziną i każdy znalazł coś dla siebie – niesamowite! Nie zapominajmy o aspekcie cenowym, bo w końcu portfel też musi odetchnąć po zakupach! Jeśli chodzi o trwałość to sam mam parę sztuk z IKEI już kilka lat i nic się nie dzieje, stoją jak skała. O Vox słyszałem mniej ale na pewno warto dać im szansę - jeśli ktoś szuka czegoś unikatowego i niepowtarzalnego!
Interesująca dyskusja. Trzeba przyznać, że obie marki prezentują odmienne filozofie wzornictwa oraz różnorodność asortymentu. W przypadku IKEA mówimy o minimalistycznym podejściu do designu oraz maksymalizacji funkcjonalności przy jednoczesnym zachowaniu przystępnych cen. Marka ta posiada także system modułowy umożliwiający klientom personalizację mebli do własnych potrzeb. Z kolei Vox charakteryzuje się indywidualnym podejściem do klienta oraz ofertą produktów premium, które są projektowane tak aby sprostać specyficznym wymaganiom estetycznym i użytkowym nabywców poszukujących oryginalności.
Zastanawiając się nad esencją tego dylematu powinniśmy skupić uwagę na tym co właściwie rozumiemy przez 'lepszość'. Czy odnosi się ona do jakości wykonania mebla? A może jednak do jego designu lub trwałości? Rozpatrując tą kwestię przez pryzmat filozofii życia i wnętrza – można by postawić tezę, że meble stanowią pewien rodzaj przedłużenia naszej osobowości. Jak już wspomniała violka6 - firma Vox reklamuje swoje produkty jako długotrwałe inwestycje. Warto tutaj również zauważyć aspekt ekologiczny; Ikea od lat pracuje nad tym aby ich produkcja była coraz bardziej zrównoważona ekologicznie a materiały użyte do produkcji były trwałe ale jednocześnie możliwe do recyklingu w przyszłości. Nie możemy także pomijać faktu popularności skandynawskiego stylu propagowanego przez Ikeę który przejawia się w licznych publikacjach dotyczących wnętrzarstwa oraz trendach wystroju domów.
maaryy napisał(a):Trzeba przyznać, że obie marki prezentują odmienne filozofie wzornictwa
Dokładnie trafiona analiza! Nastrój wnętrza to niemały orzech do zgryzienia dla takich laików jak ja. Po głowie chodzi mi też kwestia personalizacji - niby w IKEI mogę sobie dowolnie zmieniać fronty szafek czy uchwyty (kto nie lubi sobie pokombinować!), ale czy Vox też daje taką swobodę? Szczerze mówiąc cenię sobie ten moment gdy moge sama 'ubrać' swoje meble według aktualnego nastroju bez potrzeby wynajmowania projektanta wnętrz.
Fakt faktem - personalizacja to super sprawa!!! Ale spójrzmy prawdzie w oczy – ilości opcji jakie daje nam Vox są naprawdę godne uwagi. Tak naprawdę te dwie firmy celują w różne grupy docelowe – jeden sklep oferuje nam gotowe rozwiązania szybkie w montażu (super na studenckie mieszkanko), a drugi stawia na indywidualne projekty (doskonałe gdy budujemy dom marzeń). To trochê jak porównanie jabłek do gruszek hah!
Poruszenie tematu personalizacji jest kluczowe zwłaszcza gdy myślimy o urządzaniu przestrzeni dostosowanej do naszych preferencji życiowych oraz estetycznych.
violka6 napisał(a):czy Vox też daje taką swobodę?
Z tego co mi wiadomo marka Vox również proponuje szeroką gamę opcji dostosowywania mebli - począwszy od wyboru wymiarów aż po kolorystykê frontów czy typ materiału wykończeniowego. Warto jednakże pamietać o kosztach które mogą być wyższe niż standardowe zestawy meblowe dostępne w IKEA.
Mając przed sobą mnogość opcji warto byłoby spojrzeć szerzej niż tylko na walory estetyczne czy ekonomiczne danych marek.
Roman Dwa napisał(a):To trochê jak porównanie jabłek do gruszek hah!
Doskonałe zestawienie analogii Roman Dwa – istotnie powinniśmy analizować te dwie firmy poprzez pryzmat ich różnorodności oferty oraz przeznaczenia ich produktów. To ważne aby pamietać także o możliwościach adaptacyjnych danego rodzaju umeblowania oraz ich potencjalnym wpływie na jakość naszego życia codziennego a nawet samopoczuciu – wszakże otaczające nas przedmioty mają moc wpływania na naszą psychikê.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości