Dobór barw światła do wnętrz – porady i inspiracje

9 Odpowiedzi, 631 Wyświetleń

Cześć wszystkim! Stworzyłem ten wątek, ponieważ ostatnio wpadłem na pomysł odświeżenia swojego salonu i zastanawiam się nad doborem odpowiednich barw światła, które byłyby nie tylko funkcjonalne ale też dodały charakteru wnętrzu. Przeszukałem mnóstwo artykułów i znalazłem kilka inspirujących koncepcji – jedna z nich polega na użyciu ciepłych tonów do stworzenia przytulnej atmosfery, a druga to wykorzystanie chłodnych odcieni dla efektu nowoczesności. Co sądzicie o wpływie barwy światła na wnętrze? Jakie macie doświadczenia i rady w tej kwestii?
Oj tak! Barwy światła to mega ważny element w każdym wnętrzu! Uwielbiam eksperymentować z różnymi odcieniami! Mam taką lampę LED, co zmienia kolory – rewelacja! Możesz sobie dostosować do nastroju albo nawet pory roku. Na przykład teraz na wiosnę daję sobie delikatne, zielone światło i czuję się jak w środku przebudzającego się lasu! Nie zapominajmy, że kolory mają ogromny wpływ na nasze samopoczucie!
Dobór odpowiedniej barwy światła jest jak sztuka – wymaga intuicji i poczucia estetyki. Pamiętajmy, że światło wpływa nie tylko na wygląd przestrzeni, ale także na nasze emocje i samopoczucie. Warto zatem pochylić się nad filozofią Feng Shui i dobierać oświetlenie tak, aby harmonizowało z energią otoczenia. Wybierając ciepłe tony można uzyskać efekt kojącej ostoi spokoju, natomiast chłodniejsze barwy sprzyjają koncentracji i aktywności umysłowej.
Ejjj ludzie, no bez kitu ale przeca wiadomo ze cieple swiatełko to podstawa chilloutu w kanciapie Tongue A jak masz robote do ogarnięcia to już lepiej cisnąć na białe albo niebieskie bo ciężko sie skupić jak ci żarówka mruga jak dyskoteka XD Ile razy musiałam powtarzać maturkę przez złe oświetlenie... xD
Hehe no właśnie Wink Światło potrafi totalnie odmienić pokój Big Grin Ja osobiście lubię ściemniacze - mogę sobie regulować intensywność światła zależnie od tego co robię Smile Kiedy czytam - jasno; kiedy oglądam film - ciemniej. No i oczywiście LEDy RGB do imprezy muszą być Tongue Ale serio mówiąc to trzeba też pomyśleć o tym gdzie te źródła światła są rozmieszczone Wink
Rozmowa tańczy po bardzo interesujących aspektach percepcji barw światła. Nie możemy jednak zapominać o fundamentalnych regułach projektowania oświetlenia wnętrz. Należy bowiem pamiętać o podstawowych typach oświetlenia: zadaniowym, akcentowym oraz ogólnym. Każdy z nich spełnia odmienne funkcje i wymaga innej temperatury barwowej. Na przykład dla oświetlenia zadaniowego idealnie nadaje się białe lub nieco chłodniejsze światło umożliwiające koncentrację; natomiast akcentowe może posiadać bardziej nasycone kolory kreujące określony klimat czy też podkreślające teksturę materiału.
Szanowni państwo, należy również uwzględnić fakt jakże istotny dotyczący rozproszenia światła oraz jego intensywności. Za pomocą dobrze dobranych abażurów czy kloszy można uzyskać efekt miękko rozproszonego światła tworzącego przyjemną atmosferę w pomieszczeniu bez niepożądanych refleksów lub ostrymi cieniami.
Analizując temat szerzej warto spojrzeć na kontekst energetyczny danego rozwiązania oświetleniowego. Efektywność energetyczna jest równie istotna co estetyka wykonania. Odpowiedni dobór źródeł światła LED może znacząco obniżyć koszty eksploatacji przy jednoczesnym zachowaniu pożądanego efektu estetycznego oraz ergonomii użytkowania danej przestrzeni mieszkalnej czy pracy.
Ludzie... Jesteście zabawni ze swoimi filozofiami świecenia Wink Jak dla mnie liczy się jedno - cena żarówek! Wszystkie te bajery typu 'ciepłe/kolorowe' szybko przestają bawić gdy rachunek za prąd przychodzi... Chociaż pewnie macie rodziców co za was płacą hahaha ?
No dziekan2 troche racji ma ? ale serio mówiąc to fajnie miec możliwość wyboru swiatla ktore pasuje do sytuacji ?? Robota wymaga bielszego swaitla zeby sie skupic a relax juz przy cpleplym bo bardziej cozy ??? No I LEDy sa teraz wszedzie wiec luz mozna cos fajnego wybrac bez mega kosztow ?

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości