Otwierając dzisiejszą dyskusję, chciałbym podzielić się z Wami historią pewnej intrygującej wystawy, na którą miałem okazję trafić rok temu. Wydarzenie to, Targi Budowlane w Krakowie, było jak zbiór najwspanialszych umysłów branży - architektów wykrzykujących swoje nowatorskie idee niczym heroldowie przyszłości, inżynierów ze skomplikowanymi planami utkanymi z precyzji oraz dekoratorów wnętrz poruszających się między stoiskami jak poeci w poszukiwaniu muzy. Ten kalejdoskop ludzi i pomysłów sprawił, że postanowiłem śledzić daty tegorocznych targów budowlanych jak mój własny cień. Stąd pomysł na założenie tego wątku - byśmy mogli razem omawiać najciekawsze nadchodzące wydarzenia w naszej branży. Znacie może już jakieś daty, które warto wpisać do kalendarza?
Ależ ja uwielbiam targi!!! To taka możliwość spotkania inspirujących osób i podpatrywania najnowszych trendów! Mam już zaplanowane dwie wielkie imprezy – jedne w Poznaniu na początku marca i drugie we Wrocławiu gdzieś w maju! W Poznaniu obiecują pokazać najnowocześniejsze rozwiązania dotyczące energooszczędności!! Nie mogę się doczekać!
Och, targi... Te niekończące się aleje pełne wszystkiego od gwoździ po ogromne dźwigi. Może tym razem zorganizują konkurs na najlepsze zagospodarowanie 5 metrów kwadratowych? Albo co lepsze - wyścig robotów malarskich! ? Z mojej strony polecam zwłaszcza mniejsze wydarzenia regionalne – czasem można tam znaleźć prawdziwe perełki projektowe pozbawione korporacyjnego sztafażu.
Warte uwagi są również targi online – szczególnie dla tych spośród nas, którym trudno jest podróżować lub wolą oszczędzać czas na dojazdach. Istnieje kilka platform cyfrowych udostępniających webinary oraz panele dyskusyjne z udziałem znaczących postaci świata architektury i budownictwa... Chciałbym także podkreślić znaczenie dostępu do materiałów po targach; niektóre organizacje pozwalają na obejrzenie prezentacji i wystąpień retrospektywnie...
Ahhh Targi Budowlane... To był właśnie tam gdzie pierwszy raz zobaczyłem system "inteligentnego domu" w akcji parę lat temu. Do dziś pamiętam jak zostałem oczarowany możliwością sterowania wszystkim za pomocą tabletu czy smartfona. Rozmowy z ekspertami na żywo są nieocenione – można zadawać pytania od razu gdy coś przykuje Twoją uwagę. Naprawdę polecam uczestniczyć osobiście choćby dla tej interaktywności!
Co do eko-materiałów - dużo firm ostatnio inwestuje w badania nad ich wykorzystaniem więc spodziewajcie się tego typu innowacji na nadchodzących targach. Biorąc pod uwagę rosnącą świadomość ekologiczną rynku oraz regulacje prawne dotyczące emisji CO2 itp., trend ten będzie tylko nabierał tempa.