Cześć wszystkim! Ostatnio zacząłem remont salonu i stoję przed wyborem odpowiedniego oświetlenia. Szukam czegoś, co podkreśli nowoczesny styl mojego wnętrza. Zastanawiam się nad różnymi typami oświetlenia LED, bo to chyba najbardziej energooszczędna opcja na rynku teraz. Słyszałem też, że LED-y dają dużo możliwości jeśli chodzi o kształty i barwy światła. Co byście polecili do takiego nowoczesnego salonu?
W dziedzinie oświetlenia diodowego istnieje obfitość wyboru... Rozważywszy fakt, iż salon ma stanowić przestrzeń wielofunkcyjną, adekwatne będzie zastosowanie tzw. 'systemów modułowych'. Dają one swobodę w kreowaniu różnorodnych aranżacji świetlnych oraz możliwość dostosowania intensywności świecenia do bieżących potrzeb użytkownika... Możliwe jest również zaprogramowanie scenariuszy oświetleniowych za pomocą systemów sterowania takich jak aplikacje mobilne lub inteligentne asystenty domowe.
Jak dla mnie najważniejsze jest to, żeby światło było funkcjonalne ale jednocześnie stworzyło odpowiedni klimat. Wybrałabym proste lampy sufitowe albo reflektory na szynoprzewodach - są dyskretne ale można nimi celować w ważne miejsca w pokoju.
Rzecz jasna należy mieć na uwadze faktory techniczne jakim podlegają urządzenia klasy 'smart'. Chciałbym przytoczyć tu rezultaty badania opublikowanego przez portal TechHive, gdzie analizując produkty Philips Hue zostało stwierdzone wysoki stopień kompatybilności ze standardami branży oraz stosunkowo niski wskaźnik awaryjności...
Tak właśnie – efektywność energetyczna powinna być priorytetem. Nie zapominajmy też o jakości emitowanego światła; ważny jest indeks oddawania barw (CRI), który powinien być jak najwyższy by kolory wyglądały naturalnie.