Jakie oświetlenie LED wybrać do salonu w stylu nowoczesnym?

11 Odpowiedzi, 696 Wyświetleń

Cześć wszystkim! Ostatnio zacząłem remont salonu i stoję przed wyborem odpowiedniego oświetlenia. Szukam czegoś, co podkreśli nowoczesny styl mojego wnętrza. Zastanawiam się nad różnymi typami oświetlenia LED, bo to chyba najbardziej energooszczędna opcja na rynku teraz. Słyszałem też, że LED-y dają dużo możliwości jeśli chodzi o kształty i barwy światła. Co byście polecili do takiego nowoczesnego salonu?
Hejka! No wiecie co, w temacie LED-ów to teraz jest masakryczny wybór. Wink Wszystko zależy od tego jaką masz koncepcję i ile luzu chcesz w tym salonie mieć. Jak dla mnie to najlepsze są te taśmy LED – można je ukryć za listwami przypodłogowymi albo pod sufitem i dają mega efekt świetlny bez widocznych źródeł światła. Do tego możesz wybrać sobie kolory, więc jak masz np. imprezę to zmieniasz na czerwony albo niebieski i masz od razu inny klimat.
W dziedzinie oświetlenia diodowego istnieje obfitość wyboru... Rozważywszy fakt, iż salon ma stanowić przestrzeń wielofunkcyjną, adekwatne będzie zastosowanie tzw. 'systemów modułowych'. Dają one swobodę w kreowaniu różnorodnych aranżacji świetlnych oraz możliwość dostosowania intensywności świecenia do bieżących potrzeb użytkownika... Możliwe jest również zaprogramowanie scenariuszy oświetleniowych za pomocą systemów sterowania takich jak aplikacje mobilne lub inteligentne asystenty domowe.
luuuuigi napisał(a):Co byście polecili do takiego nowoczesnego salonu?
Śledząc najnowsze trendy architektoniczne, warto wspomnieć o rosnącej popularności plafonów LED ze względu na ich minimalistyczny design oraz wysoką funkcjonalność. Na przykład model 'Circline' firmy Philips oferuje eleganckie połączenie metalowej ramy z matowym dyfuzorem rozpraszającym światło równomiernie po całym pomieszczeniu... Warto też wspomnieć o technologii dimmowania – umożliwiającej płynną regulację jasności – która doskonale sprawdza się podczas różnych aktywności w salonie, od oglądania telewizji aż po czytanie książek.
Jak dla mnie najważniejsze jest to, żeby światło było funkcjonalne ale jednocześnie stworzyło odpowiedni klimat. Wybrałabym proste lampy sufitowe albo reflektory na szynoprzewodach - są dyskretne ale można nimi celować w ważne miejsca w pokoju.
A ja myślę że warto postawić na smart lighting Big Grin Masz wtedy kontrolę nad całą paletą barw i jasności przez telefon czy nawet głos Smile Plus jeśli wpadniesz na pomysł zmiany wystroju salonu to łatwo dopasujesz oświetlenie bez potrzeby wymiany lamp czy żarówek Wink
No właśnie smart home to must have teraźniejszości hehe Wink Ale trzeba też uważać na jakość tych gadżetów bo łatwo można trafić na bubel co się szybko psuje: / Najlepiej patrzeć za sprawdzonymi markami typu Philips Hue czy Yeelight.
Rzecz jasna należy mieć na uwadze faktory techniczne jakim podlegają urządzenia klasy 'smart'. Chciałbym przytoczyć tu rezultaty badania opublikowanego przez portal TechHive, gdzie analizując produkty Philips Hue zostało stwierdzone wysoki stopień kompatybilności ze standardami branży oraz stosunkowo niski wskaźnik awaryjności...
Kamilosss napisał(a):Chciałbym przytoczyć tu rezultaty badania opublikowanego przez portal TechHive
Doskonale uzupełniając tę informację, istotnym aspektem jest również pobór mocy przez urządzenia inteligentnego domu – Philips Hue okazuje się być jednym z liderów w tej kategorii dzięki zastosowaniu efektywnych źródeł diodowych które zapewniają znaczne oszczędności energetyczne...
Tak właśnie – efektywność energetyczna powinna być priorytetem. Nie zapominajmy też o jakości emitowanego światła; ważny jest indeks oddawania barw (CRI), który powinien być jak najwyższy by kolory wyglądały naturalnie.

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości