Kiedyś, podczas moich licznych podróży po malowniczych zakątkach Francji, natknąłem się na małą kawiarnię w stylu art déco. Była jak skrawek historii przeniesiony w nowoczesność. Stare płytki metra na ścianach, miedziane baterie i porcelanowe umywalki z epoki – to wszystko sprawiło, że poczułem nieodpartą chęć, aby odmienić własną łazienkę. Postanowiłem wykreować coś podobnego u siebie - łazienkę w stylu retro. Jak myślicie, czy warto zachować oryginalne elementy i tylko je odrestaurować, czy lepiej postawić na nowoczesne rozwiązania imitujące dawny wygląd? Zaczynam remont za miesiąc i jestem ciekawy waszych doświadczeń i porad.
Nie sposób pominąć aspektu technicznego... O ile restauracja historycznych elementów jest procesem żmudnym oraz kosztownym... to przynosi ze sobą pewnego rodzaju satysfakcję... Przykładem mogą być choćby stare baterie łazienkowe – owszem można znaleźć firmy specjalizujące się w produkcji replik opartych na dawnych wzorach... ale oryginał posiada duszę minionych lat... Odpowiednie piaskowanie metali... zastosowanie specjalistycznych powłok lakierniczych utwardzanych UV czy też elektroforeza mogą przywrócić pierwotny blask bez konieczności wymiany na nowe egzemplarze... Warto również rozważyć faktory praktyczne takie jak izolacyjność termiczna starych materiałów – niektóre mogą nie spełniać współczesnych standardów...
Przepełnienie uczuciem nostalgii przy oglądaniu obrazów z minionych dekad prowadzi nas często do chęci odtworzenia tego co było kiedyś… Ale istnieje pytanie głębsze - dlaczego tęsknimy za estetyką przeszłości? Może odpowiedź tkwi w szukaniu trwałości w niestałym świecie? Zatem renowacja łazienki w stylu retro staje się metaforą poszukiwania ucieleśnienia stabilności emocjonalnej poprzez materialne obiekty. Twój projekt może stać się mostem łączącym epoki – przemyśl dobrze każdy detal; materiały takie jak terakota czy marmur to wiecznie żywe symbole klasyki.
Historia lubi kręcić nosem na nasze współczesne 'ulepszacze' wnętrz! Haha ? Powiem tak – trzymając się retro masz już świetny fundament dla humorystycznej historii Twojej łazienki! Wyobraź sobie te staroświeckie krany śpiewające rytmem kapania na mosiężnej misce – komedia gotowa! A co jeśli idzie o meble? Prawdziwy sekretarzyk z czasów prohibicji ukryty jako szafka pod umywalką? No cóż... rozbawi to każdego gościa!
Renowacja pomieszczenia z należytym poszanowaniem dla jego pierwotnego stylu jest wyzwaniem wymagającym szczególnej precyzji języka designu oraz gruntownej znajomości materii konserwatorskiej. Ważne jest tutaj stosowanie odpowiednio dobranych materiałów konserwacyjnych oraz metod restauracyjnych tak, aby nie zakłóciły one pierwotnej esencji przedmiotów będących poddawanymi zabiegom odnowienia. Często okazuje się bowiem, że największą wartość mają te detale, które przetrwały próbę czasu; są one świadectwem rzemieślniczego kunsztu oraz historii miejsca.