Witajcie! Postanowiłem poruszyć temat, który może wydawać się prosty, ale w rzeczywistości kryje wiele pułapek - jak dobrać kolor farby do oświetlenia LED? Wiadomo, że oświetlenie ma ogromny wpływ na to, jak postrzegamy barwy. Próbowałem już kilku rozwiązań i zawsze kończyło się to tak, że albo ściana była za ciemna, albo kolor zupełnie inny niż się spodziewałem. Słyszałem o technikach typu "daylight matching", ale czy to działa w praktyce? Co sądzicie?
Zastanawiam się nad tym aspektem technicznym. Mówisz o barwnej temperaturze światła i jego wpływie na percepcję koloru... Zatem powinno się chyba skupić na tzw. współczynniku oddawania barw (CRI), który mówi nam o tym, jak wiernie źródło światła oddaje naturalne kolory przedmiotów. Macie jakieś sprawdzone źródła informacji na ten temat?
Analizując problematykę doboru farby do oświetlenia LED... Należy wziąć pod uwagę nie tylko wspomniane parametry takie jak temperatura barwowa oraz CRI... Warto również przemyśleć rodzaj emisji światła przez diody... Spotkałem artykuły opisujące rozmaite konfiguracje układów LED-owych oraz ich wpływu na otoczenie; od jednolitych strumieni po rozproszone punkty świetlne... Rozmyślając nad odpowiednim kolorem ściany musimy uwzględnić intensywność oświetlenia a także jego charakterystykę przestrzenną...
Ojej, Kamilosss znów w akademickim stylu zasuwa… Prawda jest taka, że większość ludzi nawet nie wie co to jest CRI albo kelviny! Dajcie spokój z tymi wskaźnikami - wystarczy dobrze obadać farbę przy różnym świetle i voilà!
A widzę tu dużo teorii i niewiele życiowych porad... Mi osobiście najlepiej sprawdziła się metoda prób i błędów. Bierzemy próbnik kolorów, stawiamy obok naszych cudownych LED-owych oprawek i patrzymy jak magia działa (albo nie). Jeśli ściana wygląda dobrze zarówno przy dziennym świetle słonecznym (pamiętacie jeszcze co to?), jak i naszym sztucznym blasku – mamy bingo!
Zgadzam się z @violka6! I faktycznie @kosek ma rację odnośnie testowania "live". Wydaje mi się jednak, że dobranie idealnego balansu pomiędzy typem farby a oświetleniem wymaga pewnego kompromisu pomiędzy teorią a praktyką.