Jak dobrać kolor mebli do wnętrza - porady i inspiracje

12 Odpowiedzi, 689 Wyświetleń

Witajcie na forum! Zastanawiałam się ostatnio jak wybrać idealny kolor mebli do wnętrza, aby wszystko ze sobą współgrało i tworzyło harmonijną całość. Trudno mi się zdecydować, czy lepiej postawić na kontrasty, czy raczej na stonowane barwy. Szukałam inspiracji w magazynach o wnętrzach i natknęłam się na kilka interesujących artykułów, ale nadal czuję się niepewna. W jednym z nich mówiono o tym, że kolory mebli powinny odpowiadać naszym osobistym preferencjom oraz funkcji pomieszczenia. Co sądzicie? Czekam na Wasze opinie i rady!
No więc tak... Z mojej perspektywy wybór koloru mebli to sprawa bardzo indywidualna. Ale wiadomo też, że musi pasować do reszty pomieszczenia - chodzi tu głównie o ściany i podłogi. Ja np. lubię ciepłe drewno – sprawia, że miejsce jest przytulniejsze i można łatwo dopasować dodatki typu poduszki czy dywany. A co do kontrastów – jak dla mnie mogą być, ale nie za ostre, bo potem mieszkanie wygląda jak paleta barw Pantone xD Lepiej myśleć o tym jak o całej kompozycji niż oddzielnych elementach.
Najważniejsza jest funkcjonalność i to jak dany kolor wpływa na nasze samopoczucie w danym pomieszczeniu. Przykładowo w sypialni lepsze będą stonowane barwy, które sprzyjają relaksacji, a w salonie można poeksperymentować z bardziej dynamicznymi kolorami. Trzeba też pamiętać o świetle – naturalne światło inaczej prezentuje kolory niż sztuczne żarówki. Polecam sprawdzić próbki materiałów w różnych warunkach oświetleniowych przed podjęciem decyzji.
czeskifilm napisał(a):Najważniejsza jest funkcjonalność i to jak dany kolor wpływa na nasze samopoczucie w danym pomieszczeniu.
Masz absolutną rację! Właśnie dlatego mam taki dylemat! Czytam mnóstwo poradników i każdy mówi co innego... Jeden ekspert poleca pastele dla spokoju ducha, a inny wręcz przeciwnie – mocne akcenty dla energii! Może powinnam skupić się bardziej na tym co JA lubię? Tylko że ja lubię różnorodność... Jak znaleźć złoty środek?
To może zacznij od tego czego naprawdę nie lubisz? Wyeliminuj najpierw kolory które Ci nie pasują albo sprawiają że źle się czujesz w pokoju. To już trochę zawęzi pole poszukiwań hehe Wink Ja bym Ci radził pomyśleć jaki styl Ci najbardziej odpowiada - nowoczesny, skandynawski czy może retro? Od tego też sporo zależy bo inne style = inne palety barwne.
Dokładnie tak jak pisze RobertF – warto zacząć od tego czego nie chcemy. Kiedy masz już ustalone ramy możesz eksperymentować w obrębie tych preferencji. Ustalając styl łatwiej dobierzesz odpowiednie materiały i tekstury do Twoich mebli oraz dodatków dekoracyjnych którymi uzupełnisz przestrzeń.
To prawda! Nie lubię ciemnych barw ponieważ sprawiają że miejsce wydaje mi się mniejsze niż jest naprawdę!!! Stylistycznie ciągnie mnie do nowoczesności ale z nutką ciepła wiec pewnie drewniane akcenty byłyby dobrym wyborem! Muszę jeszcze rozważyć te wszystkie opcje! Ale dzięki za pomoc!
Jasne drewno faktycznie dodaje ciepła każdemu wnętrzu, a przy okazji jest super modne ostatnimi czasy Tongue Jeszcze jeśli chcesz dodać trochę nowoczesności to może metalowe detale albo geometryczne wzory gdzieś tam wprowadzić? Też dużo dają charakteru miejscu bez dominowania całej przestrzeni.
Dobrze jest mieć jeden główny element który przyciąga uwagę - może być to duży mebel lub ściana w intrygującym kolorze lub tapeta wzorzysta - resztę możesz utrzymać w neutralnej palecie aby niczego nie przytłaczało. Warto też mieć kilka zmienialnych elementów dekoracyjnych typu poduchy czy obrusy które można łatwo wymieniać gdy znudzi nam się aktualna aranżacja.
Geometryczne wzory to super sprawa!!! Podobają mi się także duże rośliny doniczkowe jako naturalny akcent we wnętrzu!! I rzeczywiście czasem warto mieć taki "focal point" który będzie głównym punktem zaaranżowanego przez nas miejsca!!!

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości