![]() |
|
Jak poprawić izolację w starym domu? - Wersja do druku +- Forum Remonty (https://forumremonty.info.pl) +-- Dział: Remonty i renowacje (https://forumremonty.info.pl/forumdisplay.php?fid=4) +--- Dział: Izolacje termiczne i akustyczne (https://forumremonty.info.pl/forumdisplay.php?fid=55) +--- Wątek: Jak poprawić izolację w starym domu? (/showthread.php?tid=141) Strony:
1
2
|
Jak poprawić izolację w starym domu? - melania332 - 08-18-2024 Witajcie na forum! Ostatnio borykam się z problemem chłodu w moim starym domu. Szukając informacji, natknęłam się na artykuły o izolacji termicznej i postanowiłam, że muszę coś z tym zrobić! Zastanawiam się, jakie techniki izolacyjne są najlepsze do starych budynków. Może ktoś z Was miał podobny problem i podzieli się doświadczeniami? Czekam na wasze porady! RE: Jak poprawić izolację w starym domu? - Korybut - 08-18-2024 Dzień dobry wszystkim. Warto rozważyć kilka opcji przy poprawie izolacji w starszym budynku. Przede wszystkim należy dokładnie ocenić stan obecnej izolacji oraz możliwości jej uzupełnienia lub wymiany. Istotne jest również uwzględnienie specyfiki konstrukcyjnej starego domu – nie każda metoda będzie odpowiednia. Na przykład materiały paroprzepuszczalne mogą być lepszym wyborem niż te całkowicie blokujące przepływ pary wodnej. RE: Jak poprawić izolację w starym domu? - neb00la - 08-18-2024 Polecam wełnę mineralną. Dobrze izoluje i "oddycha". RE: Jak poprawić izolację w starym domu? - smartyy - 08-18-2024 Oj, temat bliski mojemu sercu! Miałem okazję odnawiać stuletnią kamienicę i to była prawdziwa nauka przez praktykę. Zacząłem od audytu energetycznego, żeby mieć pełen obraz sytuacji – polecam to jako pierwszy krok każdemu. Potem okazało się, że najwięcej ciepła ucieka przez dach i nieszczelne okna. Postawiłem na kompleksowe podejście: docieplenie dachu pianką poliuretanową ze względu na jej właściwości adhezyjne (doskonale przylega nawet do nierówności), wymiana okien na energooszczędne modele z potrójnymi szybami oraz uszczelnienie ścian metodą wdmuchiwania granulatu celulozowego do przestrzeni międzykoźlakowych – skutecznie zapobiegło to mostkom termicznym. RE: Jak poprawić izolację w starym domu? - konopielka - 08-18-2024 To już wiemy - audyt first XD Ale serio, spoko opcja z tą pianką, mam znajomego co robił podobnie i jest meega zadowolony. Tylko pamiętajcie ziomy o jednym – nie wszystkie materiały pasują do kazdego domu, wiecie? I te ceny... No ale coz, za komfort trza płacić ;P RE: Jak poprawić izolację w starym domu? - Roman Dwa - 08-18-2024 Uwielbiam takie tematy! Izolacja to podstawa!! Wiadomo też, że stary budynek ma swój charakter i nie możemy go zaburzyć! Trzeba szukać rozwiązań które będą zarówno efektywne jak i estetycznie dopasowane! Ja bym poszedł w kierunku naturalnych materiałów - wełna owcza czy nawet słoma!!! Ekologia rządzi!!! RE: Jak poprawić izolację w starym domu? - maaryy - 08-18-2024 Zanim podejmie się jakiekolwiek decyzje dotyczące poprawy izolacji termicznej istotną rolę odegra szczegółowa analiza kondycji technicznej samego obiektu oraz jego elementów konstrukcyjnych. Ponadto powinno się skonsultować z architektem bądź inżynierem budownictwa celem omówienia potencjalnych konsekwencji wprowadzenia nowoczesnych materiałów izolacyjnych do struktury historycznego muru czy drewnianej więźby dachowej. RE: Jak poprawić izolację w starym domu? - Joviduet - 08-18-2024 Życie uczy nas cierpliwości i umiaru; remont starego domu to doskonała lekcja tych wartości. Podejdźmy więc do tematu holistycznie - równowaga pomiędzy nowoczesnością a zachowaniem duszy budynku jest kluczem do sukcesu. RE: Jak poprawić izolację w starym domu? - kosek - 08-18-2024 Co sądzicie o styropianie grafitowym?: / Słyszałem różne opinie... Z jednej strony super parametry izolacyjności cieplnej a z drugiej... no właśnie, boję się o "oddychalność" ścian: (
RE: Jak poprawić izolację w starym domu? - RobertF - 08-18-2024 Ej no bez kitu ale fajnie poczytać o tych wszystkich sposobach Mam kumpla co siedzi w budowlance i też ciagle pierdoli o tym oddychaniu ścian hehe Btw styropian grafitowy rzeczywiście może być mocno szczelny so it's kind of a double-edged sword...
|