Forum Remonty
Czy warto instalować system recyrkulacji ciepłej wody? - Wersja do druku

+- Forum Remonty (https://forumremonty.info.pl)
+-- Dział: Remonty i renowacje (https://forumremonty.info.pl/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Dział: Instalacje hydrauliczne (https://forumremonty.info.pl/forumdisplay.php?fid=13)
+--- Wątek: Czy warto instalować system recyrkulacji ciepłej wody? (/showthread.php?tid=120)

Czy warto instalować system recyrkulacji ciepłej wody? - czeskifilm - 07-19-2024

Cześć wszystkim, ostatnio zastanawiam się nad instalacją systemu recyrkulacji ciepłej wody w moim nowym domu. Przeglądałem różne artykuły i nie mogę się zdecydować. Z jednej strony, taka instalacja obiecuje oszczędność wody i energii, bo nie trzeba czekać na ciepłą wodę po otwarciu kranu, ale z drugiej słyszałem też opinie o tym, że to droga inwestycja i może przysporzyć problemów. Może ktoś z Was ma już takie coś u siebie i podzieli się swoimi doświadczeniami? Warto to instalować czy lepiej dać sobie spokój?

RE: Czy warto instalować system recyrkulacji ciepłej wody? - smartyy - 07-19-2024

Z tego co wiem, to instalacja systemu recyrkulacji faktycznie może być całkiem kosztowna na początku. U mnie w budynku zdecydowaliśmy się na taki system przy okazji generalnego remontu hydrauliki. Co prawda, początkowe koszty były odczuwalne dla wspólnoty mieszkaniowej, ale muszę przyznać, że różnica jest znacząca – zarówno jeśli chodzi o komfort korzystania z ciepłej wody, jak i rachunki za ogrzewanie. System jest wydajny i nie trzeba czekać na ciepłą wodę przez kilka minut. Plus dodatkowo każdy mieszkaniec ma indywidualne liczniki zużycia wody, więc płaci tylko za to co rzeczywiście zużył.

RE: Czy warto instalować system recyrkulacji ciepłej wody? - Modest - 07-19-2024

czeskifilm napisał(a):Przeglądałem różne artykuły i nie mogę się zdecydować.
Rozumiem Twoje rozterki! Ważne jest jednak to, że każdy przypadek warto analizować indywidualnie. Recyrkulacja ciepłej wody ma sens głównie tam, gdzie odległości między źródłem a punktami poboru są duże – np. w dużych domach jednorodzinnych czy blokach mieszkalnych. To tutaj efektywność energetyczna taka instalacja naprawdę robi różnicę. Poza tym warto wspomnieć o aspekcie ekologicznym – mniej marnowanej wody to mniejsze obciążenie dla środowiska naturalnego. Jeśli myślimy przyszłościowo oraz ekonomicznie (bo przecież te dwie rzeczy coraz częściej idą ze sobą w parze), takie rozwiązanie wydaje się być bardzo opłacalne.

RE: Czy warto instalować system recyrkulacji ciepłej wody? - violka6 - 07-19-2024

No cóż... jeśli lubisz pluskanie się pod prysznicem od razin 'à la minute' bez czekania aż ta lodowata rzeczka zamieni się we wrzący potok – to tak! Naprawdę warto pomyśleć nad recyrkulacją ? Ale poważnie mówiąc – jeśli Twój dom jest wielkości Pałacu Kultury no albo masz więcej łazienek niż restauracja Michelinowskiego szefa kuchni ma gwiazdek - pewnie docenisz taki luksusik. A faktura za ogrzewanie? Szczerze powiedziawszy my wszyscy mamy świadomość tego 'maleńkiego' szczegółiku... Ale jeśli już zabierasz się za budowanie nowego gniazdka – inwestycja zaprocentuje prędzej czy później!