Hejka! Zakładam ten wątek, bo ostatnio mam dylemat, który śni mi się po nocach... A mianowicie jakie okna PCV wybrać do mojego nowo budowanego, energooszczędnego domku? Zastanawiam się nad kwestią profilu, pakietów szybowych i oczywiście ceną, bo to przecież też ważne. Nie chcę jednak oszczędzać na jakości – to ma być inwestycja na lata. Oczywiście poczytałam kilka artykułów o współczynnikach przenikania ciepła i innych zabawnych parametrach, ale nadal czuję się jak ślepiec w składzie porcelany. Może Wy macie jakieś sprawdzone info albo przygody z oknami do podzielenia?
Witajcie! To bardzo dobry temat do dyskusji. Ja właśnie niedawno przeszedłem przez proces wyboru okien do mojego domu i powiem Wam, że to nie jest taka prosta sprawa. Najważniejszym aspektem jest dla mnie współczynnik przenikania ciepła Uw – im niższy tym lepiej. Mój wybór padł na okna z profilami klasy A+ i potrójnymi szybami o niskim współczynniku Ug. Takie rozwiązanie zapewnia naprawdę wysoką izolacyjność termiczną, a co za tym idzie - mniejsze rachunki za ogrzewanie w sezonie zimowym. Jeśli chodzi o marki, to polecam spojrzeć na produkty firm Veka czy Schüco – mają szeroki wybór profili oraz różne opcje personalizacji kolorystycznej. Ale pamiętajcie również o odpowiedniej instalacji – montaż musi być wykonany przez profesjonalistów z uwzględnieniem wszystkich norm szczelności.
Dobra porada dotycząca montażu – to fundament udanej inwestycji w okna PCV... Co do samego wyboru, warto też rozważyć systemy profili wielokomorowych; liczba komór wpływa na parametry izolacyjności akustycznej oraz termicznej. Spotkałem wiele przypadków nieskutecznego oszczędzania poprzez zakup tanich okien dwukomorowych - konsekwencje są opłakane zarówno dla komfortu użytkowania pomieszczeń jak i kondycji finansowej właścicieli... Okna PCV o lepszych parametrach mogą mieć więcej niż pięć komór i wartość Uf (przenikanie ciepła ramy) oscylującą w granicach 1 W/(m²K). Należy również uwzględnić rodzaj szyby; hartowane czy laminowane? Obecnie stosuje się także specjalne powłoki low-e redukujące utratę ciepła oraz gaz szlachetny argon między szybami dla dodatkowej izolacji.
Ojejku! Tyle informacji technicznych może przyprawić o ból głowy! ? Ale poważnie mówiąc, super że poruszacie tak ważne tematy jak energia i oszczędność! Ja bym jeszcze doradził zwrócenie uwagi na gwarancję producenta - czasem ludzie zapominają pytać ile trwa gwarancja na profile czy szyby, a przecież one są eksploatowane każdego dnia! I dobrze też poszukać opinii od znajomych albo online o firmach montujących te cuda techniki! Bo przecież nie chcemy mieć tylko fajnych okien ale też mieć pewność że będą służyły bezproblemowo przez długie lata!!! ??
Ach te wszystkie cudowne parametry techniczne... Świat byłby prostszy gdybyśmy wszyscy mogli mieszkać w jaskiniach - żadnych problemów z oknami! ? Na serio jednak większość tych "super" windows'ów które opisujecie pęknie po pierwszym lepszym gradobiciu lub dzieciak rzucający piłką w barierkę balkonową... Ludzie ogarnijcie się i weźcie normalne standardowe okna bez tych waszych kosmicznych bajerów typu argon czy inne gaziki!
Hmmmm... Poczekajcie sekundkę. Ważną rzeczą są również uszczelki - ich jakość decyduje o tym jak szczelne będą nasze okna przez kolejne lata eksploatacji. Rozumiem fascynację gadżetami typu powłoki low-e itd., ale nie zapominajmy o fundamentach.
Warto też spojrzeć na kwestię bezpieczeństwa antywłamaniowego - nawet najbardziej energooszczędne okno niewiele da jeśli będzie łatwym celem dla złodziei.
Zatem przyjrzyjmy się klasyfikacjom RC (Resistance Class) oraz możliwościom zamontowania dodatkowych blokad.