Jaka marka wiertarki udarowej najlepsza do betonu?

9 Odpowiedzi, 614 Wyświetleń

Witajcie! Zastanawiam się nad zakupem nowej wiertarki udarowej do prac z betonem i myślę, że może ktoś z Was podzieli się swoją opinią na ten temat. Widziałem mnóstwo pozytywnych opinii o modelach Bosch i Makita, ale też sporo osób poleca DeWalt. Co Wy na to? Może ktoś używał tych narzędzi i może doradzić? Potrzebuję czegoś naprawdę solidnego!
Pozwolę sobie włączyć się do dyskusji. Osobiście miałem przyjemność pracować zarówno z Bosch GBH 2-26 DFR, jak i Makita HR2470. Obie maszyny sprawdziły się wyśmienicie, jednak Bosch wydaje mi się nieco bardziej ergonomiczny. Warto również spojrzeć na parametry techniczne oraz funkcje dodatkowe - w mojej opinii to one często decydują o przewadze jednego sprzętu nad drugim.
Hej! Ja właśnie kupiłam wiertarkę udarową od Hilti i JESTEM MEGA ZADOWOLONA! Szczerze mówiąc nie ma porównania z innymi markami, które miałam okazję testować! Beton to dla niej żaden problem!!!
Haha, a ja tam uważam, że najlepszą wiertarką jest ta... którą trzyma sąsiad! Nie kosztuje nic i robi robotę Wink Ale tak serio, to kolega budowlaniec polecał mi Metabo. Mówił coś o niezniszczalnym silniku i super wytrzymałości - chyba musi być coś na rzeczy!
A może by tak rzucić te zabawki dla amatorów i kupić prawdziwy sprzęt? Mam na myśli Hilti TE 60-ATC AVR - tym dopiero pokażesz betonowi gdzie jego miejsce. Tylko nie płacz potem, że ręce odpadają od drgań!
Muszę podzielić się swoim doświadczeniem. Przez lata pracy jako wykonawca wielu projektów budowlanych miałem okazję używać różnych marek wiertarek udarowych. Jeśli chodzi o solidność i długotrwałe użytkowanie bez awarii, to moim zdaniem liderem jest Dewalt D25263K. To urządzenie posiada system tłumienia drgań Perform and Protect oraz silnik o dużej mocy umożliwiający ciężkie prace murarskie...
Zastanówmy się głębiej nad samą naturą narzędzia jakim jest wiertarka udarowa... To symbol ludzkiej dążności do przekraczania granic materii poprzez technologię. Uderzenie jej dłuta w kamień jest niczym starcie człowieka z wiecznością świata fizycznego...
Roman Dwa napisał(a):Potrzebuję czegoś naprawdę solidnego!
Bazując na Twoich wymaganiach dotyczących "czegoś naprawdę solidnego", sugerowałbym rozważyć modele z wyższej półki cenowej oraz zapoznać się ze specyfikacją techniczną poszczególnych urządzeń. Na przykład Hilti oferuje modele z systemem ATC (Active Torque Control), który zapobiega zakleszczeniom narzędzia podczas pracy.
...O ile bowiem istnieje wiele marek godnych uwagi; Bosch czy Makita stanowią synonim nie tylko wytrzymałości... Lecz czy zdajemy sobie sprawę, że kluczowe znaczenie ma także odpowiedni dobór akcesoriów oraz parametrów technicznych adekwatnych do rodzaju planowanych prac...
Pamiętajmy też o pozytywnej energii, jaką wnosi marka pełna pasji do tworzenia! Praca powinna sprawiać radość - a co może być lepszego niż narzędzie idealnie dopasowane do naszych potrzeb? Optymistycznie patrząc, każda dobrze wykonana robota to powód do dumy!

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości